Ακριβότερο έως και 50% γίνεται για τους φορολογούμενους το χτίσιμο του αφορολόγητου ενώ ανατροπές έρχονται στην καθημερινότητά τους με τη μείωση του ορίου των 500 ευρώ πάνω από το οποίο απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά στα επίπεδα των 300 ευρώ, ενδεχομένως και χαμηλότερα.

Νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου φέρνει αλλαγές στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, με τις νέες διατάξεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα από τα εισοδήματά τους για πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και να αποφύγουν να πληρώσουν έξτρα φόρους.

Το ελάχιστο ποσό δαπανών που θα απαιτείται για την εξασφάλιση του αφορολόγητου αναμένεται να αυξηθεί έως και 50%.

Σήμερα η έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ υπολογίζεται με βάση τις δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα που είχαν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι, ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Συγκεκριμένα:

– Όσοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 10% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή μέσω e- banking.

– Όσοι έχουν εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e- banking.

– Όσοι έχουν εισόδημα από 30.000,01 και άνω πρέπει να έχουν κάνει αγορές ύψους 20% του εισοδήματος με χρεωστικές ή πιστωτικές ή με e- banking.

Με τις νέες διατάξεις θα πρέπει:

– Να έχουν δαπανήσει τουλάχιστον το 15% του εισοδήματος με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με e- banking για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

– Να έχουν δαπάνες ύψους τουλάχιστον 20% του εισοδήματος για εισοδήματα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ

– Να κάνουν δαπάνες ύψους 25% του εισοδήματος για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Δεν αποκλείεται όμως να επιβληθεί υποχρέωση για δαπάνες 30% στα πιο υψηλά εισοδήματα. Όσοι δεν συγκεντρώνουν τις δαπάνες που απαιτούνται, θα πληρώνουν πέναλτι φόρου 22% για το ποσό που τους λείπει.

Να σημειωθεί ότι από την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίοι πρέπει να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι ηλικίας 70 ετών και άνω.

Τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

Οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ