Χρειάζεται εξαιρετική δεινότητα για να κάνεις απλό κάτι δύσκολο και μεγάλη ανικανότητα για να κάνεις το απλό πολύ δύσκολο. Τελικά οι υπεύθυνοι απέδειξαν το δεύτερο. Από τα μέσα Μαρτίου 2020 και μετά ασχολούμαστε εκτός των άλλων και με τις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων και επαγγελματιών.

Ο λογιστής, μέσα σ΄αυτή την πανδημία είναι επιφορτισμένος να ασχολείται και με τα θέματα των βεβαιώσεων αυτών, να παρακολουθεί τις αλλαγές, να μπαίνει στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να στέλνει εκ νέου βεβαιώσεις αναλόγως με την πορεία της πανδημίας και των μέτρων για την ανάσχεσή της. Χάνονται απίστευτες εργατοώρες μόνο και μόνο για τα ζητήματα των εν λόγω βεβαιώσεων.

Δυστυχώς όμως η ταλαιπωρία των λογιστών δε σταματά εδώ. Σχετικά με τις βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων έχουμε όπως φαίνεται πλήρη ανατροπή. Αναμένεται σύντομα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και έπειτα θα πρέπει οι εργοδότες να μπουν και να εκδώσουν νέες βεβαιώσεις για τους εργαζομένους τους. Οι εργοδότες θα υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν θέσει τους εργαζόμενους σε αναστολή ή σε τηλεργασία και θα πραγματοποιείται online έλεγχος των εργαζομένων που κυκλοφορούν όπου αυτό είναι εφικτό. Παράλληλα, δεν θα είναι εφικτή η έκδοση βεβαιώσεων για όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή ή εργάζονται με τηλεργασία (σ.σ. δε γνωρίζουμε τι θα γίνει στις περιπτώσεις που ο εργοδότης θέλει να αλλάξει τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε τηλεργασία ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους ή στην αντικατάστασή τους με άλλους).

Συνοψίζοντας, οι εργαζόμενοι που είναι σε καθεστώς τηλεργασίας ή η σύμβαση εργασίας του είναι σε αναστολή, θα μπορούν να μετακινούνται μόνο αφού έχουν αποστείλει σχετικό SMS (με τις 6 επιλογές μέσω του συστήματος SMS), ενώ οι υπόλοιποι, που βρίσκονται κανονικά σε καθεστώς εργασίας, θα μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους φέροντας είτε το καινούργιο έντυπο μέσω του ΠΣ Εργάνη, ή του gov.gr (σ.σ. δεν υπάρχει σαφής απάντηση μέχρι στιγμής αν θα ισχύουν ή όχι από τη Δευτέρα, 15.2.2021 οι βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων τύπου Α από το gov.gr) και αφού προηγουμένως ο εργοδότης έχει υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι οι εργαζόμενοι αυτοί, δεν βρίσκονται σε τηλεργασία ή σε αναστολή εργασίας.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν εκτός από τη βεβαίωση τύπου Α και αντίγραφο από το Taxisnet για την απόδειξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας (αυτό είναι ήδη γνωστό και αναφέρεται στην σχετική ΚΥΑ).

Εν ολίγοις πρόκειται για μια σοβαρή αλλαγή της τελευταίας στιγμής που ανατρέπει κάθε προγραμματισμό εργασιών και δημιουργεί τεράστια αναστάτωση στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και στα λογιστικά γραφεία.

Τα παραπάνω βασίζονται σε πληροφορίες του κόμβου, αλλά προκύπτουν και από δημόσιες τοποθετήσεις της Γ.Γ. του υπ. Εργασίας κας Α. Στρατινάκη, καθώς και του εκπροσώπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Θ. Χρονόπουλου. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, οπότε συστήνουμε στους συναδέλφους μέχρι τότε να μην προβούν σε κάποια ενέργεια.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί μετακίνηση με βεβαιώσεις που δεν έχουν ισχύ ή είναι πλαστές, οι παραβάτες θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα. Θα πραγματοποιηθούν πολλοί έλεγχοι με μικτά κλιμάκια από το Σ.ΕΠ.Ε. και την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στους χώρους εργασίας.

Είναι απαράδεκτο να αποφασίζονται τέτοιες αλλαγές που έχουν τόσο σύντομο χρονικό ορίζοντα υλοποίησης και μάλιστα χωρίς να έχουν ανακοινωθεί επισήμως νωρίτερα ώστε να λάβουν γνώση όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Η πολιτεία όφειλε να ενημερώσει εγκαίρως και με απόλυτη σαφήνεια τους εργοδότες για το ισχύον πλαίσιο όσον αφορά στις μετακινήσεις των εργαζομένων έτσι ώστε να μην καταλείπονται απορίες, προστατεύοντας συνάμα τους πολίτες από την άδικη επιβολή προστίμων.

Ακούμε από επίσημα χείλη ότι κάνουν ό,τι κάνουν γιατί προσπαθούν να μειώσουν τα φαινόμενα καταστρατήγησης των διατάξεων από κάποιους. Δηλαδή, ταλαιπωρούν τη συντριπτική πλειονότητα των νομίμων επειδή λίγοι κάνουν καταστρατηγήσεις. Ας τους εντοπίσουν λοιπόν χωρίς να ταλαιπωρούν του πολλούς. Θα μπορούσε η πολιτεία να είχε θεσπίσει εξαρχής —ή έστω και τώρα— το δειγματοληπτικό έλεγχο εγκυρότητας των βεβαιώσεων χωρίς να ταλαιπωρεί τον κόσμο.

Η αναγνώριση ενός ολόκληρου κλάδου και των προσπαθειών που καταβάλει σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές (και όχι μόνο) φαίνεται στην πράξη όχι στα λόγια. Η αναγνώριση και ο σεβασμός φαίνεται από τον τρόπο που η πολιτεία μας αντιμετωπίζει. Κανείς δεν σέβεται όλα αυτά που βιώνουμε και το εξοργιστικό είναι πως καθημερινά γινόμαστε το «μπαλάκι» ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους και απολογούμαστε για τις αβελτηρίες άλλων. Στο τέλος θα μας ζητήσουν και τα ρέστα επειδή δεν τα κάναμε σωστά ή έγκαιρα, έχοντας στη διάθεσή μας μηδαμινό χρόνο που συμπίπτει και με ημέρες αργίας και λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον γεμάτο ασάφειες.taxheaven.gr