Νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας με προθεσμίες για αναστολές, εποχικούς, ξεναγούς, καλλιτέχνες, μισθωτούς στο «Συν-Εργασία» και ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

Το ερχόμενο Σάββατο 10 Οκτωβρίου ξεκινούν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Σεπτέμβριο. Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται βάσει ΚΑΔ (πίνακας στο τέλος), όπως επίσης επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων υποβάλλουν τις δηλώσεις αναστολών των εργαζομένων τους από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι υποβάλλουν τις δικές τους δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με νέα ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζομένους τους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο το μήνα Σεπτέμβριο είτε χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα.

  • Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/ων όλο τον μήνα η επιχείρηση υποβάλει μόνο ΜΙΑ δήλωση.
  • Στην περίπτωση αναστολής εργαζόμενου για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση – εργοδότης υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

Για παράδειγμα:

  • Αναστολή σύμβασης εργασίας όλο το μήνα (1/9/2020-30/9/2020): 1 δήλωση αναστολής
  • Αναστολή για 3 χρονικά διαστήματα, π.χ. από 1/9/2020 – 8/9/2020, 13/9/2020-17/9/2020 και 25/9/2020-30/9/2020: 3 δηλώσεις αναστολής.

Μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης από την επιχείρηση στο «Εργάνη» οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Δίνεται επίσης δεύτερη ευκαιρία για τους εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση για τον μήνα Αύγουστο. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν δηλώσεις αναστολής για τον Αύγουστο από σήμερα 6 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι υποβάλλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση για τον Αύγουστο από σήμερα 6 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.

anastoles2.jpg

Μονομερείς δηλώσεις εποχικών

Όσον αφορά στις μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις εργαζόμενων με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία που δεν επαναλειτούργησαν, αυτές υποβάλλονται από την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου έως και τις 31 Οκτωβρίου για την ειδική αποζημίωση 534 ευρώ του Σεπτεμβρίου.

monomereis2.jpg
  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που δεν επαναλειτούργησαν υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση για κάθε μήνα, από 01/06 και μέχρι 30/09.
  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν, υποβάλλουν μονομερή υπεύθυνη δήλωση για το χρονικό διάστημα από 01/06 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους.
  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν και επαναπροσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν πριν τις 30/09, υποβάλλουν μονομερείς δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από 01/06 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και από την επομένη της ημερομηνία λήξης της σύμβασης μέχρι την 30/9.
  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν κατά αλλά έκλεισαν πρόωρα λόγω COVID – 19, υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από 01/06 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους και από την επομένη της απόλυσής τους και μέχρι την 30/9.

Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων

Η προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τους δικαιούχους ειδικών κατηγοριών παρατείνεται έως και 31/10.

Ειδικά οι δικαιούχοι που ανήκουν στην κατηγορία : «Εργαζόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που είναι εγγεγραμμένοι έως την 15η Οκτωβρίου στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση για τις προθεσμίες υποβολής των αντίστοιχων δηλώσεών τους.

Όπως παγίως συμβαίνει, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ειδικών κατηγοριών πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων στην κείμενη νομοθεσία διασταυρώσεων και ελέγχων με τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού COVID -19.

Μονομερείς δηλώσεις ξεναγών, καλλιτεχνών

Οι επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ ανά μήνα για 2 μήνες, θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, προκειμένου να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Απογραφή στην ειδική πλατφόρμα των καλλιτεχνών

Εργαζόμενοι καλλιτέχνες, δημιουργοί και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού μπορούν να εγγραφούν έως την 15η Οκτωβρίου στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας. Όσοι έχουν εγγραφεί ή θα εγγραφούν στην ειδική αυτή πλατφόρμα, μπορούν να υποβάλλουν παραπάνω από μία αίτηση εγγραφής καθώς με ξεχωριστές αιτήσεις /ορθές επαναλήψεις μπορούν να δηλώσουν περισσότερες από μία ειδικότητες.

«Συν-εργασία»

Δίνεται η δυνατότητα υποβολής Αίτησης / Δήλωσης  Ένταξης στο «Συν – Εργασία» (Β΄ Φάση) – αρχική και ορθή επανάληψη – για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο αλλά μόνο:

  • για εργαζόμενους για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση Β΄ Φάσης για τον Ιούλιο και Αύγουστο, και
  • για τους εργαζόμενους οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ Φάσης.

Οι αιτήσεις / δηλώσεις υποβάλλονται από σήμερα 6 Οκτωβρίου έως και την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

synergasia1.jpg

Πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο της Ορθής Επανάληψης για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ Φάσης, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ Φάση και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ Φάσης.

Αντίστοιχα για τον μήνα Σεπτέμβριο οι δηλώσεις της Α Φάσης θα μπορούν να υποβάλλονται σήμερα 6 Οκτωβρίου και αύριο 7 Οκτωβρίου (υποβάλλονταν και όλο το Σεπτέμβριο).

Η αίτηση / δήλωση της Β Φάσης για τον Σεπτέμβριο θα υποβάλλεται από μεθαύριο, Πέμπτη 8 Οκτωβρίου έως και 24 Οκτωβρίου.

Τέλος οι δηλώσεις της Α Φάσης του «Συν – Εργασία» για τον Οκτώβριο θα υποβάλλονται έως και τις 31 Οκτωβρίου.

synergasia12.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

ΚΑΔ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ• Δικαίωμα να θέσουν σε προσωρινή αναστολή εργασίας το 100% των εργαζομένων τους
01.49.19.02Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων)
01.49.3Παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων
14.20Κατασκευή γούνινων ειδών
15.11Κατεργασία και δέψη δέρματος κατεργασία και βαφή γουναρικών
33.16Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων
46.42.11.27Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων η κατεργασμένων γουνοδερμάτων
46.42.11.29Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)
46.42.11.40Χονδρικό εμπόριο ημιετοίμων γουναρικών
46.42.11.58Χονδρικό εμπόριο αποκομμάτων γουναρικών
46.90.10.06Χονδρικό εμπόριο διάφορων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης
47.71.71.27Λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός καλυμάτων κεφαλής)
47.71.71.34Λιανικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού από γουνόδερμα
47.78.89.04Λιανικό εμπόριο διάφορων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης
47.99Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών
49.31Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών
49.39Άλλες χερσαίες μεταφορές επιβατών π.δ.κ.α.
50.10Θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές επιβατών
50.30Εσωτερικές πλωτές μεταφορές επιβατών
51.10Αεροπορικές μεταφορές επιβατών
51.21Αεροπορικές μεταφορές εμπορευμάτων
52.21.29.02Υπηρεσίες οδηγού λεωφορείου (μη εκμεταλλευτή)
52.21.29.03Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους, λιανικά
52.21.29.04Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων αστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους, χονδρικά
52.21.29.05Υπηρεσίες πώλησης εισιτηρίων υπεραστικών χερσαίων συγκοινωνιακών μέσων από τρίτους
52.22Δραστηριότητες συναφείς με τις πλωτές μεταφορές
52.23Δραστηριότητες συναφείς με τις αεροπορικές μεταφορές
55.10Ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα
55.20Καταλύματα διακοπών και άλλα καταλύματα σύντομης διαμονής
55.30Χώροι κατασκήνωσης, εγκαταστάσεις για οχήματα αναψυχής και ρυμουλκούμενα οχήματα
55.90.13Υπηρεσίες κλιναμαξών (βαγκόν-λι) και υπηρεσίες ύπνου σε άλλα μεταφορικά μέσα
55.90.19Άλλες υπηρεσίες καταλύματος π.δ.κ.α.
56.10Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά
56.21Δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις
56.29Άλλες υπηρεσίες εστίασης, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες γευμάτων που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες (56.29.20.01), Υπηρεσίες που παρέχονται από καντίνες εργοστάσιων ή γραφείων (56.29.20.03), Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία) (56.29.20.04), Υπηρεσίες που παρέχονται από φοιτητικά εστιατόρια (56.29.20.05)
56.30Δραστηριότητες παροχής ποτών, με εξαίρεση τις δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) στις οποίες δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά
59.11Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων
59.12Δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων
59.13Δραστηριότητες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων
59.14Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών
74.20Φωτογραφικές δραστηριότητες
74.30Δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας
77.11Ενοικίαση και εκμίσθωση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων
77.21Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
77.29Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης
77.34Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών
77.35Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών
77.39.13Υπηρεσίες ενοικίασης και χρηματοδοτικής μίσθωσης μοτοσικλετών και τροχόσπιτων
77.39.19.03Υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων
79.11Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων
79.12Δραστηριότητες γραφείων οργανωμένων ταξιδιών
79.90Άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες
82.30Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
85.51Αθλητική και ψυχαγωγική εκπαίδευση
85.52Πολιτιστική εκπαίδευση
88.10Δραστηριότητες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, με εξαίρεση τις Υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας χωρίς παροχή καταλύματος για ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία (ΚΑΔ 88.10.10), καθώς και τις Υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους (ΚΑΔ 88.10.11).
90.01Τέχνες του θεάματος
90.02Υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος
90.03Καλλιτεχνική δημιουργία
90.04Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες
91.02Δραστηριότητες μουσείων
91.03Λειτουργία ιστορικών χώρων και κτιρίων και παρόμοιων πόλων έλξης επισκεπτών
92.00.11Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού
93.11Εκμετάλλευση αθλητικών εγκαταστάσεων
93.12Δραστηριότητες αθλητικών ομίλων
93.13Εγκαταστάσεις γυμναστικής
93.19Άλλες αθλητικές δραστηριότητες
93.21Δραστηριότητες πάρκων αναψυχής και άλλων θεματικών πάρκων
93.29Άλλες δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας
94.99.16.01Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων
96.04Δραστηριότητες σχετικές με τη φυσική ευεξία, εκτός από υπηρεσίες διαιτολογίας (96.04.10.01) και Υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων (πολυδύναμων μονάδων συνδυασμού άσκησης, αισθητικής και δίαιτας) (96.04.10.02)
96.09.19.16Υπηρεσίες στολισμού εκκλησιών, αιθουσών κ.λπ. (για γάμους, βαπτίσεις, κηδείες και άλλες εκδηλώσεις)
Καταστήματα και επιχειρήσεις κάθε είδους που λειτουργούν εντός ξενοδοχειακών μονάδων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των αερολιμένων της επικράτειας, όπως και τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών ανά την επικράτεια.
70.22Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης αποκλειστικά προς και για ξενοδοχειακά καταλύματα.

ethnos.gr