Σύμφωνα με το κατατεθέν στη Βουλή ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λόγω της πρώτης εφαρμογής τον νέου νόμου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020 —που θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα— μέχρι την 12η Μαρτίου 2020. Οι εισφορές του Ιανουαρίου 2020 θα υπολογιστούν σύμφωνα με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία για τους εν λόγω ασφαλισμένους (σ.σ. δείτε παλαιότερο άρθρο του κόμβου σχετικά με τις νέες εισφορές).

Θυμίζουμε ότι βάσει του νέου νομοσχεδίου, ο ασφαλισμένος μπορεί, με αίτησή του, να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη αυτής ασφαλιστική κατηγορία. Η αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά. Οι ανωτέρω ασφαλισμένοι δύνανται μετά από αίτησή τους (που υποβάλλεται οποτεδήποτε) να ζητήσουν τη μεταβολή της ασφαλιστικής κατηγορίας, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα αποτελεί και η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2019 που εκκρεμεί και που αναμένουμε νεότερα για το πότε θα ολοκληρωθεί.

Πηγη : taxheaven.gr