Προστασία σε 200.000 δανειολήπτες – Στα 250.000 ευρώ η αντικειµενική της κύριας οικίας που προστατεύεται από τον πλειστηριασµό, αν το υπολειπόµενο ποσό δανείου είναι στα 130.000 ευρώ

Oµπρέλα προστασίας για τουλάχιστον 200.000 δανειολήπτες µε κόκκινα στεγαστικά δάνεια άνοιξε η συµφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών, που επετεύχθη αργά χθες το βράδυ παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σύµφωνα µε το νέο πλαίσιο, που θα διαδεχθεί τον νόµο Κατσέλη-Σταθάκη, «κλείδωσε»:

  • Στα 250.000 ευρώ η αντικειµενική αξία της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται από τον πλειστηριασµό.
  • Στα 130.000 ευρώ το υπολειπόµενο ποσό του δανείου.
  • Οικογενειακό εισόδηµα 12.500 ευρώ για τον άγαµο, 21.000 ευρώ για ζευγάρι, που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. ∆ηλαδή για τρίτεκνη οικογένεια φτάνει τα 36.000 ευρώ.
  • Επιµήκυνση της διάρκειας αποπληρωµής µέχρι 25 επιπλέον έτη.
  • Μειωµένο επιτόκιο στο 2%, από περίπου 4% που είναι σήµερα. Στόχος είναι το νέο πλαίσιο να έχει ψηφιστεί µέχρι το τέλος της επόµενης εβδοµάδας, ώστε να ολοκληρωθεί θετικά η δεύτερη µεταµνηµονιακή αξιολόγηση και να µπορέσει η Ελλάδα να προχωρήσει στο επόµενο µεγάλο βήµα µε την έκδοση ενός νέου οµολόγου, διάρκειας πιθανότατα 10 ετών.

Στις 7 χθες το απόγευµα ξεκίνησε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου, που ολοκληρώθηκε στις 9.30 µ.µ. και στην οποία µετείχαν οι αρµόδιοι υπουργοί Γιάννης ∆ραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέκος Φλαµπουράρης, ∆ηµήτρης Λιάκος, η Θεανώ Φωτίου -καθώς ο νέος νόµος αφορά και την επιδότηση ενοικίου (εθνική στρατηγική στέγης)-, οι επικεφαλής των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική), ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νικόλας Καραµούζης και ο επικεφαλής του NPL Forum της ΕΕΤ Θοδωρής Καλαντώνης.

«Κούρεμα» κατά περίπτωση

Σε ό,τι αφορά το «κούρεµα», υπάρχει συµφωνία ότι δεν θα είναι οριζόντιο και θα εφαρµόζεται κατά περίπτωση. Ανάλογα, δηλαδή, µε το συνολικό οικονοµικό προφίλ του κάθε δανειολήπτη (αν έχει καταθέσεις, άλλα ακίνητα κ.λπ.).

Σύµφωνα µε πληροφορίες, θα «κουρεύονται» δάνεια το ύψος των οποίων υπερβαίνει το 120% της εµπορικής αξίας του ακινήτου. Επίσης, το ελληνικό ∆ηµόσιο θα επιδοτεί -κατά το 1/3- τη δόση των στεγαστικών δανείων για εκείνα τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε πραγµατική αδυναµία και οικονοµική δυσχέρεια.

περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες. Η κάθε τράπεζα «έτρεξε» δικά της σενάρια προσοµοίωσης, «µέτρησε» τα δικά της δάνεια και τους δικούς της δανειολήπτες, ταυτοποιώντας τους πελάτες της µε βάση τον ΑΦΜ και τους κωδικούς του δανείου, αν δηλαδή έχουν µόνο στεγαστικό ή και επιχειρηµατικό δάνειο -ακόµα και καταναλωτικό- µε εγγύηση πρώτη κατοικία.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία από κάθε τράπεζα οδήγησαν στο άθροισµα των δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο πλαίσιο. Η περίµετρος του νέου θεσµικού πλαισίου είναι µεγαλύτερη, καθώς περιλαµβάνονται επιχειρηµατικά και καταναλωτικά δάνεια µε εγγύηση πρώτη κατοικία, κάτι που δεν συνέβαινε µε τον νόµο Κατσέλη. Σύµφωνα µε όσα έχουν γίνει γνωστά, στο νέο πλαίσιο θα µπορούν να υπαχθούν δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση 90 ηµερών.

Οι επιλέξιµοι δανειολήπτες θα υποβάλλουν το αίτηµα ηλεκτρονικά, στη διατραπεζική πλατφόρµα, και θα ρυθµίζουν τις υποχρεώσεις τους εξωδικαστικά, προστατεύοντας τα σπίτια τους από τον πλειστηριασµό. Στην πλατφόρµα θα «φορτωθούν» από τράπεζες και ΑΑ∆Ε όλα τα στοιχεία που αφορούν την εισοδηµατική και την περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Πηγή : ethnos.gr