Εξόφληση σε 120 δόσεις με «κούρεμα» έως και 70% της αρχικής οφειλής.

Μέσα στον Φεβρουάριο θα έρθει προς ψήφιση στη Bουλή η νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, η οποία θα προβλέπει διπλό «κούρεμα» του χρέους, δηλαδή της αρχικής οφειλής, αλλά και των προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα η συνολική μείωση, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, να φτάνει ακόμη και στο 70%.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση υπολογίζεται ότι η μείωση της αρχικής οφειλής θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης του 50% με 55%, ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής θα αγγίζει έως και το 85%. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ήδη ενημερωθεί για το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια των επαφών που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια με στελέχη του υπουργείου τις προηγούμενες ημέρες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Μάρτιο, προκειμένου να διευκολύνει δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους που έχουν οφειλές, αλλά και ταυτόχρονα να ενισχύσει με νέα έσοδα τις εισπράξεις του ΕΦΚΑ. Το θέμα της ενίσχυσης των εσόδων του ΕΦΚΑ είναι μείζονος σημασίας, ειδικά αυτή την περίοδο, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, καθώς η εμπειρία των πολλών προηγούμενων ετών έχει αποδείξει ότι κάθε φορά που η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο καταγράφονταν όχι μόνο στασιμότητα, αλλά και μείωση στα έσοδα των πρώην ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Τα έξι βασικά βήματα
Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο περιλαμβάνει έξι βασικά βήματα:

1. Όπως αποκάλυψε στην πρόσφατη συνέντευξή της στη «Ν» η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου η νέα ρύθμιση θα αφορά  οφειλές που δημιουργήθηκαν από το 2002 μέχρι και τις 31/12/2017. Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου 4387/2016 η ανταποδοτική σύνταξη υπολογίζεται με τον μέσο όρο των αποδοχών του ασφαλισμένου από το 2002 και μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης του.

2. Προσοχή! Ο υπολογισμός των οφειλών του 2017 δεν θα έχει μειώσεις, επειδή ήδη οι εισφορές αυτής της χρονιάς είναι υπολογισμένες με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016. Απλά θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης δεν έχει άλλα χρέη προς τρίτους, αλλά μόνο προς τον ΕΦΚΑ.

3. Τι θα ισχύσει για οφειλές από το 2002 έως και τις 31/12/2016 (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου); Τα χρέη αυτά θα υποστούν διπλό «κούρεμα». Επισημαίνεται ότι είναι οφειλές που υπολογίστηκαν με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις και τα τεκμαρτά εισοδήματα που ίσχυαν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.

4. Πάνω σε αυτά τα χρέη θα εφαρμοστεί το «κούρεμα». Δηλαδή η πρώτη μείωση θα αφορά τον επανυπολογισμό του ύψους του αρχικού χρέους του οφειλέτη, όχι με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις που ίσχυαν, αλλά με βάση την ελάχιστη μηνιαία εισφορά των 158 ευρώ που έχει ο ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 58 ευρώ για τους αγρότες. Με αυτό τον επανυπολογισμό θα μειωθεί δραστικά έως και 50% με 55% το αρχικό βασικό χρέος από ασφαλιστικές εισφορές.

5. Στη συνέχεια θα υπάρξει «κούρεμα» των προσαυξήσεων επί της αρχικής οφειλής κατά 85%, στα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού.

6. Αφού «κουρευτούν» τόσο η αρχική οφειλή όσο και οι προσαυξήσεις, στο νέο ποσό της οφειλής που θα προκύψει θα προσδιοριστεί ο αριθμός των δόσεων, που θα είναι 36 μηνιαίες δόσεις για οφειλές έως και 3.000 ευρώ και έως 120 δόσεις για οφειλές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ.

Πηγή : naftemporiki.gr