Τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως με τα σημερινά όρια προστασίας κάθε συζήτηση επέκτασης των διατάξεων του νόμου Κατσέλη είναι εκτός συζήτησης, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η σχετική συζήτηση με τους θεσμούς δεν έχει προχωρήσει πέραν της ανταλλαγής υπομνημάτων.

Τα στοιχεία που αφορούν πρώτη κατοικία δανειοληπτών και εγγυητών έως 250.000 ευρώ, που έχει ζητήσει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης από τις τράπεζες, καθώς και το ποσοστό που καταλαμβάνουν στο σύνολο των κόκκινων δανείων, είναι απολύτως αναγκαία για την από κοινού αντιμετώπιση αυτού του σοβαρότατου για την κοινωνία θέματος, αναφέρουν κύκλοι του υπουργού. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «την ώρα που η οικονομία μας ανακάμπτει και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, παρά τους όποιους συγκυριακούς τριγμούς, αποδεικνύεται ανθεκτικό, το ζήτημα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων παραμένει σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης». Επισημαίνουν επίσης, ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια, ξεκινώντας από τα μεγάλα, και ειδικότερα από τις κραυγαλέες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, και όχι από πλειστηριασμούς της μικρής και μεσαίας κατοικίας.

Τα κόκκινα δάνεια συνολικού ύψους 731 δισ. ευρώ αποτελούν πανευρωπαϊκό πονοκέφαλο, με την Ελλάδα να έχει θλιβερή πρωτιά (σχεδόν ένα στα δύο δάνεια είναι κόκκινο) και την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, να εμφανίζει ποσοστό κόκκινων δανείων της τάξεως του 10%.

Μια νέα πρόταση, η οποία αναμένεται να τεθεί υπόψη του Ευρωκοινοβουλίου και έγινε χθες γνωστή στις Βρυξέλλες, δίνει περισσότερο χρόνο – τρία χρόνια αντί για δύο – στις τράπεζες ώστε να δημιουργήσουν πρόσθετες προβλέψεις για τη δημιουργία νέων πιθανών κόκκινων δανείων.

Οι υποχρεώσεις αυτές μάλιστα σχεδιάζεται να τεθούν σε ισχύ μετά την υιοθέτηση των νέων κανόνων, έναντι του αρχικού χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε έναρξη ισχύος για δάνεια που χορηγήθηκαν από τον Μάρτιο του 2018 και μετά.

Στο στόχαστρο των τραπεζών έχουν μπει ήδη περίπου 20.000 δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη και αρνήθηκαν την άρση απορρήτου. Αυτοί έχουν χάσει την προστασία που τους παρείχε ο νόμος και οι τράπεζες έχουν πλέον την δυνατότητα να λάβουν κάθε είδους αναγκαστικά μέτρα.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου, ήρθη το τραπεζικό απόρρητο για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την προστασία του νόμου. Η άρση του τραπεζικού απορρήτου θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο με τον νόμο 4549, που επισφράγισε την τέταρτη αξιολόγηση, δίνοντας 3μηνη διορία σε όσους δεν θέλουν την άρση του απορρήτου τους, να εναντιωθούν.