Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου μπορούν τα ζευγάρια να αποφασίσουν αν θα κάνουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα ζευγάρια από πιθανόν χρέη που έχει στην εφορία ένας από τους δύο και δεν λαμβάνει φορολογική ενημερότητα έρχεται να επιλύσει η διάταξη που κατατέθηκε χτες στην Βουλή.

Με μια απλή δήλωση ενός εκ των δύο συζύγων στην εφορία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2019, τα ζευγάρια αποκτούν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις χάνοντας όμως άλλα πλεονεκτήματα της κοινής δήλωσης, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να καλύψει ο ένας τα τεκμήρια του άλλου.

Οι νέες διατάξεις έρχονται μετά από πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι τα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος και να εκδοθεί ξεχωριστό εκκαθαριστικό για τον καθένα.

Αν οι σύζυγοι αποφασίσουν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις κατά το έτος υποβολής τους το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

Σε περίπτωση χωριστών δηλώσεων συζύγων το ποσό της δαπάνης που μπορεί να εκπέσει για τον προσδιορισμό του προς ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 3.000 ευρώ για κάθε σύζυγο ενώ με το καθεστώς της κοινής δήλωσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 5.000 ευρώ προκειμένου για συζύγους.

Το θετικό των χωριστών φορολογικών δηλώσεων είναι το ξεχωριστό εκκαθαριστικό που εκδίδεται για τον καθένα. Κάθε σύζυγος εισπράττει την επιστροφή φόρου που του αναλογεί χωρίς να γίνει συμψηφισμός με τυχόν άλλες οφειλές του άλλου συζύγου. Παράλληλα επιτυγχάνεται φορολογική ενημερότητα του συζύγου που δεν έχει χρέη προς την εφορία σε αντίθεση με τις απο κοινού φορολογικές δηλώσεις που μπλοκάρουν την φορολογική ενημερώτητα σε περίπτωση που ένας από τους δύο έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Τέλος, η κοινή φορολογική δήλωση συμφέρει κυρίως ζευγάρια τα οποία αντιμετωπίζουν ζήτημα κάλυψης τεκμηρίων ή εκείνους οι οποίοι δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών για την κάλυψη του αφορολογήτου.

Πηγή : dikaiologitika.gr