Μειώσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ το επόμενο σαββατοκύριακο.

Σε μια προσπάθεια να προχωρήσει η κυβέρνηση με συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης των βαρών για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες, έχει κατατεθεί στο Μαξίμου από το υπουργείο Εργασίας η εν λόγω πρόταση.

Η μείωση ίσως αφορά μη μισθωτούς ασφαλισμένους με εισόδημα από 18.000 ευρώ και άνω. Άλλωστε εκεί έχει εντοπιστεί από το υπουργείο Εργασίας η ανάγκη για να γίνουν παρεμβάσεις επί τω θετικότερο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έγινε γνωστό από την «Καθημερινή» η πρόταση περιλαμβάνει μείωση εισφορών, από 20% που είναι σήμερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και 18% που θα είναι το 2019 για τους αγρότεςγια κύρια σύνταξη, στα επίπεδα του 13,5%. Επίσης, περιλαμβάνει ανάλογη μείωση και των εισφορών υπέρ εφάπαξ και επικούρησης, όπου θα προσδιοριστεί ένα ποσό, μικρότερο από αυτό που θα καταβαλλόταν με βάση τα προκαθορισμένα ποσοστά.

Εκτιμάται ότι με αυτές τις παρεμβάσεις θα προκύψει μια μείωση στα έσοδα του ΕΦΚΑ κοντά στα επίπεδα των 150 εκατ. ευρώ. Όμως η μείωση αυτή έχει προεξοφληθεί ότι θα ισορροπήσει από το υπερ – πλεόνασμα που θα προκύψει για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Πηγη : www.dikaiologitika.gr