Ακόμα μια ευκαιρία να ενταχθούν στο μηχανισμό ρύθμισης των 120 δόσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να δώσει σε όσους έχασαν τη ρύθμιση τους εξαιτίας των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Η πρόθεση της κυβέρνηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού για τη συνολική ρύθμιση των χρεών της πανδημίας μέσω δύο μηχανισμών.

Το σχέδιο θα προβλέπει την τρίτη ευκαιρία σε έτους έχασαν την υφιστάμενη ρύθμιση τους, αναβιώνοντας έτσι τις 120 δόσεις και ταυτόχρονα την ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος 72 δόσεων, το οποίο θα αφορά όσους δεν είχαν ενταχθεί στο παρελθόν στην ρύθμιση των 120 δόσεων.

Η νέα ρύθμιση τελεί υπό την έγκριση των Θεσμών, καθώς θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από τους τεχνοκράτες των δανειστών. Αντίστοιχη συζήτηση θα γίνει και για την επανέναρξη στις υφιστάμενη ρύθμιση με τις 100-120 δόσεις για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους Θεσμούς τότε θα είναι η τρίτη ευκαιρία επανένταξης στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Όπως εκτιμάται χιλιάδες θα είναι οι οφειλέτες που θα σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την πανδημία.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία ήδη ανέρχονται στα 109 δισ. ευρώ, ενώ αρμόδια στελέχη εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το επόμενο διάστημα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, όταν θα αρχίσουν να «τρέχουν» και πάλι τα «παγωμένα» χρέη από τις φορολογικές υποχρεώσεις της εποχής της καραντίνας.

Το στίγμα για τις νέες ρυθμίσεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι οι οφειλές της πανδημίας κινούνται μέχρι στιγμής στα επίπεδα των 6-7 δισ. ευρώ και καταστρώνονται σχέδια διευκόλυνσης των οφειλετών τα οποία προβλέπουν:

1. Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά το Μάρτιο του 2020. Το προηγούμενο παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή με απώλεια στον τζίρο τους.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μπορούσαν να ενταχθούν και πάλι στη ρύθμιση εφόσον:

• Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.

• Πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.

• Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.

• Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις 100 δόσεων ή των 120 δόσεων

2. Σύμφωνα με τον έως τώρα κυβερνητικό σχεδιασμό το πλαίσιο της νέας ρύθμισης θα προβλέπει:

α. Αύξηση του μέγιστου αριθμού των μηνιαίων δόσεων από 48 σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% . Αντίθετα θα παραμείνει σε ισχύ το πρόγραμμα των άτοκων για όσους επιλέξουν τις 24 δόσεις.

β. Διεύρυνση της περιμέτρου των οφειλών, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει πέρα από τις οφειλές που γεννήθηκαν στην πανδημία να εντάξει και χρέη όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ της προηγούμενης χρήσης, πιθανότατα και ο ΕΝΦΙΑ του 2021 που θα μείνει απλήρωτος. Σκέψεις υπάρχουν στη ρύθμιση να ενταχθούν και χρέη τα οποία αφορούν υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή έχουν παγώσει μέσα στην πανδημία.

Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως το τέλος Ιανουαρίου. Η ρύθμιση δεν θα συνοδεύεται από «κούρεμα» στη βασική οφειλή, αφού σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη στόχος είναι η «ενίσχυση των επιχειρήσεων με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με τυφλά μέτρα, όπως «κουρέματα» που επιβάλλονται επί δικαίους και αδίκους».

Πηγή: dikaiologitika.gr