Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να εγκρίνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ τη διαδικασία ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαγραφή οφειλών, η οποία θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες ασφαλισμένους των πρώην ταμείων ΤΣΜΕΔΕ, ΟΓΑ, καθώς και του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ).

Οι ασφαλισμένοι που εμπίπτουν στις διατάξεις των νέων αποφάσεων, τις οποίες έχει ήδη υπογράψει ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, έχουν επιβαρυνθεί σε βάθος πολλών ετών με σημαντικά χρέη, κυρίως στον ΟΑΕΕ και στο πρώην ΤΕΒΕ, τα οποία χρέη είτε έχουν επιβληθεί άδικα, είτε αφορούν περιπτώσεις οφειλών που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί από αυτούς τους ασφαλισμένους, λόγω εύλογης αμφιβολίας για την υπαγωγή τους στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσοτέρων φορέων, είναι εγκλωβισμένοι 26 ολόκληρα χρόνια, δηλαδή από το 1992 (νόμος 2084), σε ένα καθεστώς πολυνομίας, πολυπλοκότητας και συνεχών τροποποιήσεων του σχετικού νομοθετικού πλαισίου σχεδόν επί ένα τέταρτο του αιώνα.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα, μαζί με μια σειρά ζητημάτων που αφορούν σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Επισημαίνεται ότι το δσ του ΕΦΚΑ θα συνεδριάσει παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πολυήμερη κινητοποίηση των εργαζομένων του ασφαλιστικού φορέα.

Στο δσ του ΕΦΚΑ θα τεθούν προς έγκριση, μεταξύ άλλων, τα εξής θέματα:

  • Η έγκριση χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εορτών Χριστουγέννων 2018 σε μη επιδοτούμενους ανέργους, ασφαλισμένους της Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΕΦΚΑ Α΄ Δ/νσης Ασφάλισης-Παροχών (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.) που αφορά σε δημοσιογράφους και υπαλλήλους ΜΜΕ.
  • Η παράταση χορήγησης επιδόματος ανεργίας, πέραν του εννεαμήνου, σε ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
  • Η χορήγηση επιδομάτων ανεργίας λόγω επίσχεσης εργασίας.
  • Η χορήγηση επιδόματος συμπαράστασης σε ασφαλισμένους του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ-ΤΑΠΕΤΕ.
  • Η παράταση ισχύος δελτίων ασθενείας ασφαλισμένων στο πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΑΠ-ΗΣΑΠ.
  • Η έγκριση της δωρεάν μετακίνησης ανέργων Α΄ και Γ΄ Περιφερειακής Δ/νσης Ασφάλισης-Παροχών (ΤΣΠΕΑΘ & ΤΑΤΤΑ), καθώς και του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η χορήγηση βεβαιώσεων μακροχρόνια ανέργων.
  • Η εφαρμογή του μέτρου του συνυπολογισμού του χρόνου επιδότησης ανεργίας για τη συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης κατ’ έτος, την τελευταία πενταετία, προκειμένου να χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη γήρατος.
  • Η χορήγηση ολόκληρου του ποσού σύνταξης λόγω θανάτου που οφείλεται σε φυσικές καταστροφές.
  • Πρόταση για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την Ασφαλιστική Ικανότητα προστατευόμενων μελών συνταξιούχων λόγω θανάτου.

Πηγή : naftemporiki.gr