Τηλεδιάσκεψη είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών – Πράσινο φως για το επίδομα επιστημόνων – Κριτήρια και δικαιούχοι.

Το τελικό “πράσινο” φως άναψε χθες για την καταβολή επιδόματος 400 ευρώ στους αυταπασχολούμενους, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε χθες ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης με τους εκπροσώπους επιστημονικών φορέων.

Από την τηλεδιάσκεψη προέκυψαν αποφάσεις για το επίδομα των επιστημόνων. Συγκεκριμένα, το επίδομα αφορά γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, μηχανικούς, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους και λογιστές και προϋπόθεση για τη λήψη του επιδόματος είναι η μείωση των εσόδων, την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το ποσό θα είναι στα 400 ευρώ.

Κριτήρια

  1. Ύψος του εισοδήματος που δήλωσαν πέρσι (για το 2019),
  2. μείωση τζίρου κατά τους μήνες της πανδημίας,
  3. ηλικία

Στόχος είναι η στήριξη των επιστημόνων στις αρνητικές οικονομικές συνθήκες τις οποίες έχει φέρει η κορονο-κρίση.

– Η “στόχευση του μέτρου” θα αφορά ” στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα)”.

– “Θα τεθεί “πλαφόν” στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020″

– “Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019”.

Για τη λήψη της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση-αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Για να γίνει αυτή αποδεκτή, θα πρέπει πρώτα οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ). Το αρχείο με την αναλυτική κατάσταση των δικαιούχων, που θα προκύψει, θα αποσταλεί στη συνέχεια στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ο οποίος θα προχωρήσει στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης.

Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, επισημαίνεται πως “θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις να εκδοθούν την επόμενη εβδομάδα ώστε να ανοίξει στη συνέχεια η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων”.