Από την Δευτέρα 4/2/2019 θα είναι διαθέσιμη η νέα εφαρμογή για την υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης για το Κτηματολόγιο ενώ αναμένεται να ανοίξουν γραφεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα αναλάβουν τις περιφέρειες.

Προσοχή πρέπει να οριστικοποιήσετε τυχόν εκκρεμείς δηλώσεις σας, διότι με την έκδοση της νέας εφαρμογής δεν θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τους και θα πρέπει να συμπληρωθούν ξανά από την αρχή.

Οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητη περιουσία θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση κτηματογράφησης της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.ktimatologio.gr

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μεταβούν στις περιοχές που βρίσκονται τα ακίνητά τους, θα έχουν τη δυνατότητα να τα δηλώσουν σε δύο γραφεία που θα λειτουργήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ποιες είναι οι περιφέρειες που μπαίνουν στο κτηματολογιο :

Από 28/1/2019 άρχισε η συλλογή δηλώσεων στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας με γραφείο Κτηματογράφησης στον Πύργο. Η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 22 Ιουλίου για τους κατοίκους εξωτερικού.

Στη συνέχεια, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το Γραφείο Κτηματογράφησης να λειτουργεί στην Άμφισσα. Επιπλέον, ξεκινά και η συλλογή των δηλώσεων για την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο.

Σειρά παίρνουν η Μαγνησία και οι Σποράδες, η Μεσσηνία, και η ακολουθούν η Λήμνος και η Μυτιλήνη, αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και Νήσων όπου οι ιδιοκτήτες θα εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πειραιά.

Τα δικαιολογητικά

Συνοπτικά τα απαιτούμενα έγγραφα που θα πρέπει να συγκεντρώσετε για την υποβολή της δήλωσης δικαιώματος στο Εθνικό Κτηματολόγιο είναι τα εξής:

Απλό αντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας/ Διαβατηρίου
Απλό αντίγραφο αποδεικτικού Ελληνικού Α.Φ.Μ. (μπορεί να είναι η απόδοση του Α.Φ.Μ., το Ε9, κάποιος λογαριασμός ΔΕΚΟ κλπ.)
Απλό φωτοαντίγραφο του συμβολαίου ιδιοκτησίας ή του τίτλου που τεκμηριώνει το δικαίωμα σε ακίνητο (συμβόλαιο αγοράς, γονικής παροχής, αποδοχή κληρονομιάς, χρησικτησία κλπ)
Απλό φωτοαντίγραφο της μεταγραφής/εγγραφής της συμβολαιογραφικής πράξης στο υποθηκοφυλακείο
Τοπογραφικό διάγραμμα και στοιχεία για τον εντοπισμό του ακινήτου.