Η νέα λίστα των αντικειμενικών αξιών αποκαλύπτει μεσοσταθμικές αυξήσεις σχεδόν 20% για το 55% των περιοχών της χώρας που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το «αποτύπωμα» που θα υπάρχει στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει να αναζητούν το σχέδιο που θα αποτρέψει οι αλλαγές στις αντικειμενικές να «φουσκώσουν» τον ΕΝΦΙΑ, καθώς σύμφωνα με αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών η συμφωνία με τους Θεσμούς είναι ο φόρος να παραμείνει δημοσιονομικά ουδέτερος.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων αντικειμενικών τιμών σημείωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι όταν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος να υλοποιηθεί και η τρίτη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, με μια ακόμα μείωση κατά 8%

Παρόλα αυτά, κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις είναι αποτέλεσμα συλλογικής απόφασης της κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει πως όταν και εάν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, τότε θα αποφασιστεί ποιός φόρος θα μειωθεί και αν αυτός θα είναι ο ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ πάντως προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς επιθυμία είναι οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές να μην «φουσκώσουν» τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται διαφορετικά σενάρια με βάση τα οποία δεν θα προκληθούν αλλαγές στον τελικό λογαριασμό του φόρου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να «πειράξει» τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα να αυξηθούν οι συντελεστές που φέρνουν έκπτωση στο φόρο.

Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι το αποτέλεσμα αυτής της άσκησης δεν είναι εύκολο, από τη στιγμή που οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες δεν σημαίνουν αυτόματα και αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Δεδομένο είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα έχουν πλήρη εικόνα για τις αναγκαίες παρεμβάσεις τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις για τους φόρους ακινήτων του 2022 θα γίνουν τον Νοέμβριο.

Σε αυτή τη βάση το επόμενο διάστημα θα «τρέξουν» όλα τα πιθανά σενάρια προκειμένου να εξεταστούν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων που κάνουν οι υπηρεσίες με τις νέες αντικειμενικές και διαφορετικούς συντελεστές. Αλλαγες αναμένονται και στον συμπληρωματικό φόρο, χωρίς όμως αυτή την στιγμή να μοιάζει πιθανό η κυβέρνηση να αποφασίσει την κατάργηση του.

Ενδεικτικό των σκέψεων που υπάρχουν είναι ότι κορυφαιος παράγοντας του υπουργειου Οικονομικων σημείωσε ότι εξετάζονται οι δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις και στον συμπληρωματικό φόρο.

Αναφορικά με τον υπολογισμό του φόρου, οι χειρισμοί είναι δύσκολοι, και θα πρέπει να εξεταστούν μια σειρά από συντελεστές.

Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων σήμερα λαμβάνονται υπόψη οι εξής συντελεστές:

  • Βασικός Φόρος: Κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με την τιμή ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου.
  • Συντελεστής Παλαιότητας Κτίσματος: Κυμαίνεται από 0,6 για κτίσματα παλαιότητας άνω των 100 ετών έως 1,25 για κτίσματα παλαιότητας μερικών μηνών έως και 4 ετών.
  • Συντελεστής Απομείωσης Επιφάνειας: Εφαρμόζεται στις περιπτώσεις ειδικών κτιρίων και κλιμακώνεται αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας των κύριων χώρων.
  • Συντελεστής Ορόφου: Προκύπτει με βάση τον όροφο στον οποίο βρίσκεται το κτίσμα. Δεν εφαρμόζεται στα ειδικά κτίρια και τις μονοκατοικίες.
  • Συντελεστής Μονοκατοικίας: Εφαρμόζεται συντελεστής 1,02.
  • Συντελεστής πρόσοψης: Κυμαίνεται από 1 έως 1,02, ανάλογα με τον αριθμό των προσόψεων του κτίσματος σε δρόμους. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται μόνο στους κύριους χώρους. Δεν εφαρμόζεται στα κτίρια ειδικών χρήσεων.
  • Συντελεστής Βοηθητικών Χώρων, ο οποίος ορίζεται σε 0,1.
  • Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων, ο οποίος είναι ίσος με 0,4. Ο συντελεστής αυτός εφαρμόζεται για κάθε ημιτελές κτίσμα, το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται και είναι κενό ή ηλεκτροδοτείται με «εργοταξιακό» ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχε ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και παραμένει κενό.
  • Συντελεστής Ειδικών Κτιρίων (ΣΕΚ), ο οποίος ορίζεται σε 0,5. Ο συντελεστής αυτός δεν εφαρμόζεται όταν χρησιμοποιείται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων. Για τα ειδικά κτίρια αγροτικής χρήσης, ο συντελεστής ειδικών κτιρίων και ο συντελεστής βοηθητικών χώρων ορίζεται σε μηδέν.
  • Ο κύριος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τους κύριους χώρους κάθε κτίσματος ισούται με το γινόμενο που προκύπτει κατόπιν πολλαπλασιασμού του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων της συνολικής επιφάνειας των κύριων χώρων του κτίσματος επί τον Βασικό Φόρο, επί τον Συντελεστή Παλαιότητας, επί τον Συντελεστή Ορόφου ή τον Συντελεστή Μονοκατοικίας και επί τον Συντελεστή Πρόσοψης.(dikaiologitika.gr)