Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλίδειο Ιδρύματος μεταξύ άλλων ήταν και η μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ έως 50% σε βάθος διετίας. Τι σημαίνει όμως αυτό για την τσέπη των ιδιοκτητών ακινήτων και ποιά θα είναι τα περιουσιακά κριτήρια;

Η πρόθεση της κυβέρνησης όπως αποτυπώθηκε στην ομιλία Τσίπρα στην ΔΕΘ είναι να ελαφρύνει τους φορολογούμενους από το χαράτσι που στην αρχή βαπτίστηκε ΕΕΤΗΔΕ και μετά μονιμοποιήθηκε από τον δυσβάσταχτο φόρο, τον οποίο είχε δεσμευτεί ότι θα τον καταργήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του dikaiologitika news στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γίνονται οι απαραίτητες διεργασίες για να νομοθετηθούν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ μέσα στον επόμενο μήνα κα η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να κατατεθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Βάση με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την νομοθέτηση των εξαγγελιών Τσίπρα στην ΔΕΘ ο εισπρακτικός στόχος του φόρου ακινήτων για το 2020 θα τεθεί σε 1,8 δισ. ευρώ, από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του επιτελείου στο κτίριο του ΥΠΟΙΚ στην οδό Νίκης, το μέτρο που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ, προβλέπει την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες με μικρή περιουσία θα δουν μείωση στον φόρο ακινήτων κατά 30%. Από εκεί και πάνω, το ποσοστό μείωσης θα φθίνει όσο αυξάνεται η συνολική περιουσία.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με περιουσιακά κριτήρια και ανάλογα το σύνολο της περιουσίας. Τα dikaiologitika news παρουσιάζουν τα περιουσιακά κριτήρια που θα προβλέπονται στην σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης θα προκύψει για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 60.000 ευρώ και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα δουν τον ΕΝΦΙΑ το 2020 να κόβεται στο μισό.

Ο φόρος θα μειώνεται ανάλογα και από 60.001 ευρώ αντικειμενικής αξίας έως 100.000 στην Α φάση θα μειωθεί κατά 21,08% και στην Β φάση των μειώσεων, θα μειωθεί κατά 40,80%. Μικρότερη θα είναι η μείωση σε ακίνητα με ποιο μεγάλες αντικειμενικές αξίες με την μείωση να διαμορφώνεται 28,33% για τις αντικειμενικές αξίες έως από 100.001 έως 150.000 ευρώ

Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία για την Φάση Α ο φόρος και τα περιουσιακά κριτήρια θα κατανέμονται ως εξής:

ΕΝΦΙΑ

Παραδείγματα

ΕΝΦΙΑ

Για το 2020 αντίστοιχος αριθμός πολιτών με μικρή περιουσία θα δει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50%.

Φάση Β

ΕΝΦΙΑ

Παραδείγματα

ΕΝΦΙΑ

Πληροφορίες θέλουν ότι στην κυβέρνηση, εκτιμούν ότι ακόμα και μετά την εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, απομένει δημοσιονομικός χώρος ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί για διόρθωση στρεβλώσεων στη δομή του φόρου, με σκοπό να γίνει αναλογικότερος και δικαιότερος. Έτσι, μετά την κατανομή και των επιπλέον 200 εκατ. ευρώ η συνολική μεσοσταθμική μείωση στον ΕΝΦΙΑ από το 26,18% (της μείωσης στη Β Φάση) θα φτάσει το 30% σε σχέση με τη σημερινή επιβάρυνση.

Πηγή : www.dikaiologitika.gr