Ξεκινά τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ενώ και φέτος το επίδομα θέρμανσης θα είναι ισχνό όπως και πέρσι, με την ελπίδα ότι το κοινωνικό μέρισμα θα φέρει επιπλέον ανάσα στην επιδότηση που για κάποιους είναι ζωτικής σημασίας

Με μέση τιμή τα 1,14 ευρώ το λίτρο κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα το πετρέλαιο θέρμανσης ωστόσο η τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,17-1,18 ευρώ για τα μεγάλα αστικά κέντρα, για την ηπειρωτική Ελλάδα και τις απομακρυσμένες περιοχές θα υπερβεί το 1,20 και στα νησιά το 1,28-1,30 ευρώ. Τα πράγματα για τα νοικοκυριά, ίδιαίτερα στις περιοχές που η θέρμανση είναι ζωτικής σημασίας, θα είναι πιο δύσκολα αφού το επίδομα θέρμανσης θα ανέλθει μόλις στα 12,5 λεπτά του ευρώ ανα λίτρο

Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, η μέση τιμή πώλησης εκτιμάται στο 1,14 ευρώ το λίτρο, αυξημένη δηλαδή κατά 7%-8% από τον περασμένο Μάιο και το κλείσιμο της περσινής περιόδου.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Οκτώβριο το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε να διατίθεται με μέση τιμή περί το 0,95 ευρώ το λίτρο.

Η αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών, αφού είναι ενδεικτικό πως οι διεθνείς τιμές Platts αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 696 ευρώ τον τόνο, όταν τον περασμένο Οκτώβριο κινούνταν στα 512 ευρώ. Στην τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το 50%-55% αντιστοιχεί σε φόρους και τον ΦΠΑ.

Το επίδομα θέρμανσης

Το μόνο κονδύλι που έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, είναι τα 15 εκατ. ευρώ που επαρκούν για τη διάθεση επιδότησης 12,5 λεπτών ανά λίτρο σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι η Κομισιόν θα συμφωνήσει για την ύπαρξη υπερπλεονάσματος κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού ώστε να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή έκτακτου ειδικού μερίσματος. Οι λεπτομέρειες διάθεσης θα καθοριστούν μέσα στον Νοέμβριο καθώς το βασικό κριτήριο είναι να γίνει γνωστό το δημοσιονομικό περιθώριο που θα μπορεί να μοιραστεί ως επίδομα θέρμανσης.

Μέχρι στιγμής τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης των επιδομάτων καθώς και τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα είναι ίδια με πέρυσι.

Πηγή : dikaiologitika.gr