Προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι παρόλο που έχουν αυξηθεί υπερβολικά οι αγορές μέσα «πλαστικού χρήματος» ωστόσο, αυτό δεν αποτυπώνεται στα φορολογικά έσοδα.

Ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε το α΄ εξάμηνο του 2018 κατά 535 χιλ. (+3%), σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017, και ανήλθε σε 16,8 εκατ. κάρτες. Η αύξηση προέρχεται από την έκδοση νέων χρεωστικών καρτών, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 686 χιλ. κάρτες (+5%) συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2017, ενώ αντίθετα στις πιστωτικές κάρτες παρατηρείται μείωση κατά 150 χιλ. (-5%).

Το γεγονός οτι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων βρίσκεται στο ναδίρ, καθώς σταθερά το 15% των υπόχρεων δεν αποδίδει κάν τον φόρο, αλλά και το υψηλό ποσοστό παραβατικότητας που παρατηρείται από τους «ράμπο» της εφορίας, είναι τα βασικά στοιχεία που παρόλου που εχει αυξηθεί υπερβολικά η χρήση πλαστικού χρήματος, δεν αποτυπώνεται στα φορολογικά έσοδα.

Στα σκαριά του σχεδιασμού του ΥΠΟΙΚ όπως έχουμε τονίσει και παλαιότερα βρίσκεται η αύξηση του ποσοστού κάλυψης του αφορολόγητου από ηλεκτρονικές δαπάνες καθώς στελέχη της κυβέρνησης το θεωρούν αρκετά χαμηλό. Η απόφαση ωστόσο για την αύξηση του ορίου είναι άγνωστο πότε θα εφαρμοστεί.

Στόχος του υπουργείου είναι η θέσπιση υποχρεωτική χρήση POS από ειδικές επαγγελματικές ομάδες «υψηλού κινδύνου» ενώ πάντα υπάρχει η εισήγηση για ειδικό συντελεστή βαρύτητας σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικές συναλλαγές, έτσι ώστε ο φορολογούμενος να έχει πρακτικό κίνητρο να χρησιμοποιήσει κάρτα αντί μετρητών.

Πηγή : dikaiologitika.gr