Καταβάλλονται σήμερα οι αποζημιώσεις σε εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων και τα υπόλοιπα των αναδρομικών σε συνταξιούχους – Όσοι πάνε ταμείο

Μια αλληλουχία πέντε διαδοχικών πληρωμών για περισσότερους από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους και συνταξιούχους ξεκινάει σήμερα και διαρκεί έως και τα μέσα Δεκεμβρίου, καθώς καταβάλλονται αποζημιώσεις ειδικού σκοπού επί 800 ευρώ σε εργαζόμενους, αναδρομικά σε συνταξιούχους και έκτακτες ενισχύσεις επί 400 ευρώ σε ανέργους.

1. Αποζημιώσεις εργαζομένων – κλειστές επιχειρήσεις

Την κούρσα των πληρωμών ανοίγουν σήμερα οι πρώτες καταβολές των ενισχύσεων του Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης κατά το δεύτερο lockdown. Η αρχή γίνεται από τις ειδικές αποζημιώσεις των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, οι οποίες υπολογίστηκαν με βάση τα 800 ευρώ – δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής – και θα καταβληθούν σήμερα στους λογαριασμούς 277.999 δικαιούχων. Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σήμερα, 27/11 εξοφλούνται :

 • 277.999 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης κατά τον μήνα Νοέμβριο από εργοδότες που έκλεισαν με κρατική εντολή κατά το δεύτερο lockdown. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης είναι κυμαινόμενο, ανάλογα με τις ημέρες της αναστολής. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν συνολικά 188,3 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η μέση αποζημίωση ανέρχεται σε 677 ευρώ. Οι αποζημιώσεις τους υπολογίστηκαν με βάση τα 800 ευρώ για 30 ημέρες, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.
 • 7.718 εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε εποχικά ξενοδοχεία και τουριστικά λεωφορεία, που υπέβαλλαν μονομερή δήλωση στο σύστημα “Εργάνη”. Θα λάβουν αθροιστικά 3,61 εκατομμύρια ευρώ, άρα η μέση αποζημίωση διαμορφώνεται σε 468 ευρώ, με βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ.
 • 2.242 επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, που υπέβαλλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις. Θα λάβουν 1,188 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 530 ευρώ κατά μέσο όρο (βάση υπολογισμού τα 534 ευρώ).
 • 40.401 εργαζόμενοι ενταγμένοι στον Μηχανισμό «Συν – Εργασία» για τον μήνα Οκτώβριο, οι οποίοι θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας συνολικού ύψους 10,62 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 263 ευρώ κατά μέσο όρο.
pinakaspliormonnoebvriou.jpg

Σε Κοζάνη, Καστοριά, Ροδόπη, Ιωάννινα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες, όπου τα τοπικά lockdown ήρθαν νωρίτερα από το εθνικό, οι εργαζόμενοι πληττόμενων όσο και κλειστών επιχειρήσεων μπορούν να δηλωθούν σε αναστολή αθροιστικά από 1η Νοεμβρίου ώστε να λάβουν το πλήρες ποσό των 800 ευρώ. Το πλήρες ποσό των 800 ευρώ μπορούν να λάβουν και οι εργαζόμενοι σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό, που είχαν το δικαίωμα των αναστολών και τον Οκτώβριο. Επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου με το εθνικό lockdown μπορούν να δηλώσουν πληττόμενες από 3 έως και 6 Νοεμβρίου, δηλαδή για την περίοδο που όλη η Ελλάδα είχε βαφτεί σε «κόκκινες» και «κίτρινες ζώνες» ώστε οι εργαζόμενοί τους να λάβουν 747 ευρώ συνολικά :

 • 106 ευρώ για τις 4 ημέρες από 3 Νοεμβρίου έως 6 Νοεμβρίου και
 • 640 ευρώ για τις ημέρες από 7 έως 30 Νοεμβρίου

Υπενθυμίζεται πως από τις 3 Νοεμβρίου υπήρξαν και κλαδικά lockdown – λουκέτο με κρατική εντολή – όπως αυτό στον κλάδο της εστίασης. Στην περίπτωση που η επιχείρηση ήταν σε πλήρη λειτουργία με όλο το προσωπικό της αρχές Νοέμβρη και δεν δηλώσει αναστολές συμβάσεων για τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου (3/11 – 6/11) ως πληττόμενη, η ειδική αποζημίωση θα είναι :

 • 640 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 7 Νοεμβρίου,
 • 587 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 9 Νοεμβρίου, δηλαδή κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής,
 • 400 ευρώ για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν 16 Νοεμβρίου, δηλαδή εργαζόμενους σε μονάδες προσχολικής ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα.

Όπως διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ ο οποίος εντός του Νοεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι πληττόμενος και στη συνέχεια για το υπόλοιπο του μήνα είναι κλειστός από δημόσια αρχή, υποβάλλουν ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Αν για παράδειγμα ο δηλούμενος ΚΑΔ της επιχείρησης :

 • είναι πληττόμενος για το διάστημα από 01/11 έως 06/11, υποβάλλεται μία αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Πλήττομαι Σημαντικά», όπου τα δηλωθέντα διαστήματα των αναστολών των εργαζομένων δεν μπορούν να είναι εκτός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
 • είναι κλειστός με κρατική εντολή από 07/11 έως 30/11, τότε υποβάλλεται δεύτερη αυτοτελής δήλωση με κατηγορία υπαγωγής «Από Δημόσια Αρχή», δηλώνοντας υποχρεωτικά το διάστημα από 07/11 έως 30/11.

Οι δηλώσεις των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων ολοκληρώθηκαν στις 24 Νοεμβρίου.

2. Αναδρομικά συνταξιούχων

Τελευταία ημέρα σήμερα για την καταβολή των συντάξεων Δεκεμβρίου. Σήμερα πληρώνονται  κύριες και επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου, του τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Μαζί με τις μηνιαίες συντάξεις καταβάλλονται και αναδρομικά σε :

 • Δικαιούχους αναδρομικών 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, οι οποίοι έλαβαν τον Οκτώβριο μικρότερο ποσό αναδρομικών από αυτά που δικαιούνται ή δεν έλαβαν καθόλου. Πρόκειται για συνταξιούχους που υπέβαλλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016 και πληρώθηκαν για πρώτη φορά την μηνιαία οριστική κύρια σύνταξή τους μετά τον Ιούνιο του 2015. Συνολικά πρόκειται για 65.251 παλαιούς συνταξιούχους εκ των οποίων έχουν ήδη εξοφληθεί οι δικαιούχοι ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και σήμερα εξοφλούνται οι δικαιούχοι Δημοσίου, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι είχαν άθροισμα συνταξιοδοτικού εισοδήματος το 2012 πάνω από 1.000 ευρώ.
 • Δικαιούχους προσωρινών συντάξεων πλην Δημοσίου. Δικαιούχοι είναι όλοι όσοι υπέβαλλαν χειρόγραφη αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 και περιμένουν ακόμη την έκδοση της οριστικής τους. Εξαιρούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι (ΓΛΚ). Τα ποσά των αναδρομικών κυμαίνονται από 1.100 έως 6.900 ευρώ περίπου.

Εντός Δεκεμβρίου αναμένονται και οι πληρωμές των αναδρομικών στους κληρονόμους που υποβάλλουν αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ. 

3. Εφάπαξ επίδομα 400€ σε άνεργους

Σήμερα Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου στις 15:00 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ ώστε να ξεκινήσει η ηλεκτρονική διαδικασία για το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ στους 130.000 μακροχρόνια άνεργους.

Από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59 οι δικαιούχοι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν τα στοιχεία ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet ή ΟΑΕΔ στη διεύθυνση:

Συγκεκριμένα η διαδρομή θα είναι: gov.gr → Εργασία και ασφάλιση → Ανεργία → Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα, από 30 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτες καταβολές των 400 ευρώ στους πρώτους μακροχρόνια ανέργους που θα ολοκληρώσουν την ψηφιακή επιβεβαίωση των στοιχείων τους.

Η διαδικασία, άλλωστε προβλέπει πως η καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, γίνεται μετά την καταχώριση IBAN και κατόπιν ελέγχου και έγκρισης από τον ΟΑΕΔ. Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι:

 • μη επιδοτούμενοι (δεν λαμβάνουν το επίδομα μακροχρόνια ανέργου του ΟΑΕΔ)
 • που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1 Μαρτίου έως και τις 25 Νοέμβριου 2020,
 • παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 25 Νοεμβρίου και
 • δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ που καταβλήθηκε το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2020. στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν πρόσβαση μόνο οι δικαιούχοι μακροχρόνια άνεργοι.

4. Δίμηνες παρατάσεις επιδομάτων ανεργίας

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου – μέχρι την Δευτέρα 30/11 – πρέπει να πληρωθεί ο πρώτος μήνας παράτασης (400€) σε όσους ανέργους έληξε η 12μηνη επιδότησή τους από 20 έως 31 Οκτωβρίου. Η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης (άλλα 400€) για τους ίδιους δικαιούχους θα γίνει εντός Δεκεμβρίου.

 • Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.
 • Για όσους ανέργους λήγει η επιδότησή τους εντός του Δεκεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021 και η καταβολή του δεύτερου επιπλέον μήνα επιδότησης θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου 2021.
 • Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 20 Σεπτεμβρίου – 19 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης καταβλήθηκε  την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.
 • Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 1-19 Σεπτεμβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση καταβλήθηκε την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου.

5. Αποζημιώσεις εργαζομένων – πληττόμενες επιχειρήσεις

Οι δηλώσεις των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έμειναν ανοικτές αλλά είναι πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, συνεχίζονται από εργοδότες και εργαζόμενους έως 7 Δεκεμβρίου.

Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης θα γίνει μετά τις 7 και έως τις 21 Δεκεμβρίου, πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου.

Αν ένας εργαζόμενος έχει παράλληλη απασχόληση σε έναν εργοδότη κλειστό με κρατική εντολή και σε έναν πληττόμενο, θα πληρωθεί την ειδική αποζημίωση που δικαιούται με τον πληττόμενο (μετά τις 7/12).