Μέχρι χθες, το δημοσιονομικό κενό που χώριζε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κυβέρνηση, παρότι μικρό, κάτι περισσότερο από 200 εκατ. ευρώ, δεν είχε καλυφθεί. Το κενό δεν φαίνεται να ανησυχούσε εκπροσώπους της Επιτροπής, οι οποίοι ήταν αισιόδοξοι ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν θα γίνουν πραγματικότητα, εκτός απροόπτου.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στο σημερινό Εuroworking Group αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού προϋπολογισμού και κατά πόσον υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Σκοπός είναι οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης να λήξουν το θέμα παίρνοντας τις τελικές αποφάσεις, αλλά σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, το θέμα θα μεταφερθεί στο Eurogroup της Δευτέρας.

Μέχρι χθες το δημοσιονομικό κενό που χώριζε την Επιτροπή με την ελληνική κυβέρνηση, παρότι μικρό, κάτι περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ, δεν είχε καλυφθεί. Το κενό δεν φαίνεται να ανησυχούσε εκπροσώπους της Επιτροπής, οι οποίοι ήταν αισιόδοξοι ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν θα γίνουν πραγματικότητα, εκτός απροόπτου. Στην τοποθέτησή τους στο Euroworking Group αναμένεται να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μην τηρεί τη συμφωνία για το χρέος, καθώς ζητεί να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις, αλλά θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ

Συγχρόνως, αναμένεται πως μία σειρά από τις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για «θετικά μέτρα», όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ, φόρου επιχειρήσεων αλλά και κοινωνικά επιδόματα, θα επιτραπούν – όχι όμως στο σύνολό τους.

Επίδομα στέγασης

Εκεί που η Επιτροπή θέλει να δει καλύτερα αποτελέσματα και θα εισηγηθεί μεγαλύτερη αύξηση του κονδυλίου είναι στο επίδομα στέγασης, που η ελληνική κυβέρνηση το κοστολογούσε 150 εκατ. ευρώ, ενώ η Επιτροπή επιδιώκει το ποσό αυτό να φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για το 2019 θα είναι αυτό που τελικά θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση να περικόψει, ώστε να κλείσει το δημοσιονομικό κενό που τη χωρίζει με την Επιτροπή.

Και ενώ οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είναι αισιόδοξοι ότι οι περικοπές δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν, κανένας δεν είναι απολύτως βέβαιος ότι δεν θα προκύψει κάποιο πρόβλημα στο γερμανικό Κοινοβούλιο, όπως είχε γίνει και το καλοκαίρι με την επέκταση του χαμηλού ΦΠΑ σε μερικά ελληνικά νησιά.

Πάντως, οι εξαγγελίες από την ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για προσλήψεις, αυξήσεις και οι καθυστερήσεις σειράς ιδιωτικοποιήσεων δημιουργούν μία αίσθηση ανασφάλειας ότι η Ελλάδα γυρνάει σε πρακτικές προ κρίσης, ενώ το γεγονός ότι το 2019 είναι εκλογικό έτος εντείνει περισσότερο τις ανησυχίες, οι οποίες μπορεί να εκφραστούν με ακόμα πιο έντονο τρόπο στο Βερολίνο. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι αυτές οι εξαγγελίες από την ελληνική κυβέρνηση δοκιμάζουν τα όρια της ανοχής τους. Και η Αθήνα γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία διάθεση να δημιουργηθεί πρόβλημα με την Ελλάδα, όταν η κρίση με την Ιταλία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή : kathimerini.gr