Νέος γύρος αναφορών και ερωτήσεων κατάτεθηκαν στη Βουλή (βλέπε προηγούμενη είδηση κόμβου) στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και τις παραθέτουμε σε μία ανάρτηση χωρίς συγκεκριμένη σειρά.

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 688
Ημερομ. Κατάθεσης:29/11/2023
Βασίλειος (Λάκης) Νικολάου Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλης
Νέα Δημοκρατία
22 Νοεμβρίου 2023

Προς: Το Τμήμα Αναφορών της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς: τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
Θέμα: Παρατηρήσεις επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου
Καταθέτω ως αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό το συνημμένο έγγραφο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, σχετικά με παρατηρήσεις επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και παρακαλώ για τη δική σας απάντηση σύμφωνα με το Α.125 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο αναφέρων Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Αθήνα, 7 Νοεμβρίου 2023
Αρ. πρωτ: ΓΑ 9256
Προς
Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών,
κ. Κωστή Χατζηδάκη
Κοιν: Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη
Θέμα: Εξαίρεση του Λιανικού εμπορίου (ΚΑΔ 47) από το νέο σύστημα φορολόγησης των Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Κύριε Υπουργέ,

Η δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, βασικό προαπαιτούμενο διασφάλισης του υγιούς ανταγωνισμού, αποτελεί αδιαμφισβήτητη βούληση των φορέων της αγοράς. Εντούτοις, τα δημοσιευθέντα σημεία του επικείμενου σχεδίου νόμου που τροποποιούν τον υφιστάμενο πλαίσιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, κινούνται στην αντίθετη από την επιθυμητή κατεύθυνση. Κι αυτό γιατί πρόκειται στην ουσία για έναν καθόλα άδικο «Κεφαλικό φόρο, ο οποίος θα επιβληθεί επί δικαίους και αδίκους. Οι αυτοαπασχολούμενοι του Λιανικού εμπορίου έχουν αποδείξει τη διαχρονική τους συνέπεια και φερεγγυότητα απέναντι στη φορολογική διοίκηση, γεγονός που αποδεικνύεται -μεταξύ άλλων - και από τη μη συμπερίληψή του (ΚΑΔ 47) στις 20 κατηγορίες επαγγελμάτων όπου η συλλογή αποδείξεων επιβραβεύεται με έκπτωση του βεβαιούμενου φόρου εισοδήματος (Ν. 4876/2021, άρθρο 50 - τροποποίηση ΚΦΕ).

Η απογοήτευση και ο προβληματισμός του εμπορικού κόσμου εντείνεται ακόμη περισσότερο, εξαιτίας του ανυπόστατου στιγματισμού του ως κλάδου έντονης φοροδιαφυγής, όταν η έμπρακτη στάση του καταδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Το Λιανικό εμπόριο αποδέχθηκε εξ' αρχής την υποχρεωτική χρήση POS, παρά το

ιδιαίτερο υψηλό κόστος προμήθειάς τους αλλά και τις υπερβολικές τραπεζικές χρεώσεις. Αλλά και η πλήρης εναρμόνιση με τις υποχρεώσεις των ηλεκτρονικών βιβλίων/" MyData", κρίθηκε ως βασική προϋπόθεση μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή και ως εκ τούτου το συνεπαγόμενο κόστος, άμεσο και έμμεσο, τέθηκε σε δεύτερη μοίρα. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επικείμενη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, την υποχρεωτική αναγραφή QR code στις αποδείξεις λιανικής αλλά και την άμεση εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας δημιουργούν ένα πλέγμα πολύπλοκων ελεγκτικών διαδικασιών και διασταυρώσεων που είναι αδύνατον να παρακαμφθεί. Γεννάται λοιπόν η εύλογη απορία γιατί οι Ατομικές επιχειρήσεις του Λιανικού εμπορίου πρέπει, πέραν όλων των παραπάνω - κι ενώ οι ιδιοκτήτες τους ως φυσικά πρόσωπα εμπίπτουν επί σειρά ετών και σε πληθώρα περιπτώσεων στις παρωχημένες και διαστρεβλωτικές διατάξεις των τεκμηρίων διαβίωσης - να υποβληθούν σε μία δεύτερη δοκιμασία φορολόγησης επί μη πραγματικών αλλά τεκμαρτών εισοδημάτων.

Πιστεύουμε πως, επί τη βάσει των ανωτέρω, είναι απολύτως απαραίτητη η επαναξιολόγηση από μέρους σας της επίμαχης ρύθμισης, ώστε το νέο σύστημα φορολόγησης που διαμορφώνετε, μαζί με τις πολλές, θετικές κατά κοινή ομολογία, ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της πλήρους ψηφιοποίησης των συναλλαγών και των φορολογικών ελέγχων που περιλαμβάνονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο, να συμβάλλουν συνολικά στην πολυπόθητη φορολογική δικαιοσύνη και ισονομία. Συνεπώς, η ρητή εξαίρεση των περίπου 95 γιλιάδων Αυτοαπασγολουμένων/Ατομικών επιχειρήσεων του Λιανικού Εμπορίου (ΚΑΔ 47), ο αριθμός των οποίων έχει συρρικνωθεί κατά 48,1% σε σχέση με το 2004, συνιστά τη μοναδική βιώσιμη λύση και έμπρακτη επιβράβευση του κλάδου αιμοδότη, σε όρους απασχόλησης και ΑΕΠ, της ελληνικής οικονομίας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Ο Πρόεδρος

Με εκτίμηση,

Ο Γενικός ΓραμματέαςΑριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ:712
Ημερομ. Κατάθεσης: 29/11/2023
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που τους οδηγεί σε κλείσιμο ζητούν οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Κορινθίας»

Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Γιώργος Ψυχογιός καταθέτει ως Αναφορά την από 22.11.2023 επιστολή που συνυπογράφεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Κορίνθου, τον Εμπορικό Σύλλογο Κιάτου «Ο Ερμής», την Ένωση Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών Λουτρακίου , τον Εμπορικό και Επιχειρηματικό Σύλλογο Βραχατίου, τον Εμπορικό και προμηθευτικό Σύλλογο Ξυλοκάστρου «Ο Ερμής» και τον Εμπορικό και Επαγγελματικό Σύλλογο Αγίων Θεοδώρων όπως του κοινοποιήθηκε, με την οποία αντιλαμβανόμενοι την οικονομική καταστροφή που επέρχεται στο επιχειρείν που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών με το ν/σ που φέρνει στη Βουλή, ζητούν την άμεση απόσυρση του.

Στην επιστολή παραθέτουν αναλυτικά τα κακώς κείμενα του ν/σ και χαρακτηριστικά αναφέρουν πως, «...Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να οδηγηθούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους. Το νομοσχέδιο αυτό έχει πάρα πολλά προβλήματα που φυσικά όχι μόνο δεν λύνει αλλά τα μεγεθύνει εντυπωσιακά δημιουργώντας μία καινούργια γενιά ιδωτικού χρέους».

Αντιλαμβανόμενοι την οικονομική καταστροφή που έρχεται, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, που θα οδηγήσει οικογενειακές επιχειρήσεις σε κλείσιμο.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2023,
Ο καταθετών βουλευτής
Ψυχογιός Γιώργος

ΔΙΚΤΥΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Ημερομηνία 22/11/2023 Προς; 1) Υφυπουργό & Βουλευτή Ν Δ
Κορινθίας κ Χρήστο Δήμα
2) Υφυπουργό & Βουλευτή ΝΔ
Κορινθίας κ Νικόλαο Ταγαρά
3) Βουλευτή Ν.Δ Κορινθίας κ α
Μαριλένα Σούκουλη
4) Βουλευτή Σύριζα
Κορινθίας κ. Γεώργιο Ψυχογιό
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο "για την πάταξη της φοροδιαφυγής'' που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών έρχεται να ταράξει τους κανόνες φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Η επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου θα δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να οδηγηθούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους , ενημερωτικά τα τελευταία δέκα χρόνια από τις 185 χιλιάδες επιχειρήσεις υπάρχουν μόλις 95 χιλιάδες.

Το νομοσχέδιο αυτό έχει πάρα πολλά προβλήματα και φυσικά όχι μόνο δεν λύνει αλλά τα μεγενθύνει εντυπωσιακά δημιουργώντας μία καινούργια γενιά ιδωτικού χρέους, αλλά ας παραθέσουμε τα κακώς κείμενα αυτού του νομοσχέδιου.

1) Το Λιανικό εμπόριο ζητάει να εξαιρεθεί από το νέο Φορολογικό Σ/Ν τον τεκμαρτό υπολογισμό ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος διότι οι ατομικές επιχειρήσεις Λιανικού εμπορίου εμπίπτουν ήδη σε ένα πλέγμα εξονυχιστικών άμεσων και έμμεσων τεχνικών ελέγχου και ηλεκτρονικής παρακολούθησης των εισοδημάτων τους, που καθιστά εκ των προτέρων αδύνατη όποια σκέψη φοροδιαφυγής. Η καθολική εγκατάσταση POS και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου είναι τρανή και αδιαμφισβήτητη απόδειξη.

Συνεπώς και από τη στιγμή που ο κλάδος του λιανικού είναι από τους πρώτους που εφαρμόζονται ήδη τα πλέον σύγχρονα εργαλεία ανίχνευσης και πάταξης της φοροδιαφυγής, ποιος ο λόγος προτίμησης της οριζόντιας λύσης των τεκμαρτών κερδών;

2) Θα προκληθεί τεράστια αιμορραγία δημοσιονομικών εσόδων, τόσο από τα υπέρμετρα φορολογικά βάρη που θα προκύψουν για όσους έχουν ήδη μηδαμινή ρευστότητα και οι οποίοι θα αναγκαστούν να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα αλλά και για όσους επιχειρηματίες δηλώνουν ήδη πάνω από προβλεπόμενο όριο των 10.920€ και οι οποίοι θα δελεαστούν να αποκρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Επιπλέον, πολλοί ελ. επαγγελματίες θα απενεργοποιήσουν τον ΑΦΜ τους προβαίνοντας σε διακοπή εργασιών και θα περάσουν εξ' ολοκλήρου στη «μαύρη» οικονομία.

3) Το αναφερθέν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 10.920€ που ισοδυναμεί με το φορολογητέο εισόδημα, έχει υπολογιστεί βάσει των μεικτών και όχι των καθαρών - όπως θα έπρεπε - αποδοχών του Κατώτατου μισθού. Όσον αφορά στο κριτήριο παλαιότητας, είναι ότι πιο παράλογο έχει επινοηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς αντί να επιβραβεύει τιμωρεί έτι περαιτέρω εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τα δεινά αλλεπάλληλων κρίσεων (οικονομική, υγειονομική και προσφάτως ενεργειακή/ακρίβεια).

4) Ο ισχυρισμός των ιθυνόντων του Υπουργείου πως ένας ελ. επαγγελματίας δεν μπορεί να δηλώνει μικρότερα εισοδήματα από έναν υπάλληλο του Ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό αποτελεί μία εντελώς λανθασμένη άποψη καθώς δήλωση ζημιών και χαμηλών προς φορολόγηση κερδών έχει σχέση με την ζήτηση της αγοράς σύμφωνα με τους νόμους της οικονομίας άρα μόνο άνθρωποι που έχουν δουλέψει σε επιχείρηση μπορούν το καταλάβουν.

5) Η οριζόμενη αναδρομική ισχύς των διατάξεων υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα, ίσες με το 30% όχι των εισοδημάτων που δηλώνουν αλλά των τεκμαρτών τους, ειδάλλως θα επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 22% επί των παρατηρούμενων ποσών αποκλίσεων. Αυτό σημαίνει πως μία επιχείρηση με 6 έτη λειτουργίας θα πρέπει να συγκεντρώνει κατ' ελάχιστο 3.276€/έτος, ποσό που προσαυξάνεται για επιχειρήσεις με 7 έτη λειτουργίας και πάνω. Το χειρότερο όμως είναι πως οι απαιτούμενες συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πρέπει να διενεργηθούν εντός των προσεχών 40 ημερών, μέχρι δηλαδή τη λήξη του 2023, εξαιτίας της οριζόμενης αναδρομικότητας του μέτρου.

6) Το λιανεμπόριο τον Μάρτιο του 2023 σύμφωνα με το Υπουργείο οικονομικών δεν συγκαταλεγόταν στις 20 πιο επιρρεπείς κλάδους/επαγγέλματα για φοροδιαφυγή, οπότε όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες αναρωτιόμαστε από την στιγμή που όλοι έχουμε εντάξει στις επιχειρήσεις μας τα post,my data που σημειωτέον εμείς είχαμε προτείνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής και δικαιότερης φορολόγησης, τι άλλαξε μέσα σε οχτώ μήνες και είμαστε φοροφυγάδες.

Κυρίες/ κύριοι Βουλευτές τα ψέματα και η υποκρισία από μεριάς Υπουργείου οικονομικών προς τις οικογενειακές επιχειρήσεις του Ν Κορινθίας πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα. Η κατάπτυστη έκθεση Πισσαρίδη που κατά γράμμα προωθεί το Υπουργείο οικονομικών θα οδηγήσει τους συνάδελφους στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους . Πρέπει να κατανοήσετε ότι η μικρή επιχειρηματικότητα που έχουμε στον νομό μας σβήνει και μαζί μ'αυτό και οι πόλεις μας.

Όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι του νομού μας αντιλαμβανόμενοι την οικονομική καταστροφή που επέρχεται στο επιχειρείν που προωθεί το Υπουργείο οικονομικών σας ζητάμε:

Μαζί και με όλους τους βουλευτές της Ελλάδος να ενώσετε τις φωνές σας και να ζητήσετε την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου φορολογικού νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών.
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ
• ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
• ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΑΤΟΥ ‘'Ο ΕΡΜΗΣ "
• ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
• ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΑΧΑΤΙΟΥ
• ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ " Ο ΕΡΜΗΣ "
• ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 731
Ημερομ. Κατάθεσης: 29/11/2023
ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ XVMMAXIA
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ. Υπουργούς
• Πολιτισμού
• Εθνικής Οικονομίας κι Οικονομικών

Θέμα : «Να εξαιρεθούν ρητά κι άμεσα οι καλλιτέχνες κι οι εργαζόμενοι του κλάδου του θεάματος - ακροάματος με “μπλοκάκι” από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης.»

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα και Καλλιόπη Βέττα καταθέτουν ως αναφορά την από 24 Νοεμβρίου 2023 επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, με την οποία επισημαίνεται η ανάγκη για φορολογική δικαιοσύνη στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου κλάδου, οι οποίοι εργάζονται με “Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών”. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, πρόκειται για επισφαλώς εργαζόμενους που λόγω της ρευστότητας του κλάδου αναγκάζονται σε χρήση του εν λόγω τιμολογίου, ενώ στην πραγματικότητα είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι όμως στην συντριπτική πλειοψηφία τους δεν ασφαλίζονται από τον εργοδότη, εξαιτίας της διαρκούς απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή, εξαιτίας της χρήσης του Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών, οι εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος ακροάματος, υπόκεινται σε εξοντωτικές κι άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως το τέλος επιτηδεύματος, η υψηλότατη παρακράτηση φόρου και πλέον, εφόσον νομοθετηθεί το υπό διαβούλευση φορολογικό νομοσχέδιο, κι από τα άδικα τεκμήρια. Στο πλαίσιο αυτό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος ζητά φορολογική δικαιοσύνη για τους ανθρώπους που εργάζονται στο συγκεκριμένο κλάδο και βιώνουν καθημερινή εργασιακή ανασφάλεια.

Παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες σας στην κατεύθυνση της άμεσης και ρητής εξαίρεσης των εργαζόμενων με “Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών”, οι οποίοι είναι επισφαλώς εργαζόμενοι από τα τεκμήρια του νέου φορολογικού πλαισίου κι από τις άδικες φορολογικές επιβαρύνσεις που υφίστανται.

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2023

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή Βέττα Καλλιόπη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 10-10677 ΑΘΗΝΑ -ΤΗΛ: 210 5228770-210 5235764-FAX21O 5228 730
HELLENIC ENTERTAINMENT FEDERATION
10, GLADSTONOS ST. - 10677 ATHENS - TEL: 210 52 28 770 - 210 5235764 - FAX: 2105228 730
FEDERATION HELLENIQUE DU SPECTAC LE
RUE GLADSTONOS 10 - 10677 ATHENES - TEL: 2105228 770 - 2105235764 -FAX: 2105228 730
e-mail: potha@otenet.er htto:// www.potha.er
Αθήνα, 24-11-2023
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
• Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη
• Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Χρίστο Δήμα
• Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Νικόλαο Παπαθανάση

ΘΕΜΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Θεάματος - Ακροάματος καλλιτέχνες και τεχνικοί (σκηνοθέτες -μουσικοί - τραγουδιστές - ηθοποιοί - χορευτές - φωτιστές - μοντέρ κλπ.) κατά βάσιν είμαστε μισθωτοί.

Εργαζόμαστε σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές, σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, χώρους εστίασης, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τηλεοπτικές επιχειρήσεις, οπτικοακουστικές παραγωγές, μουσικές παραστάσεις, συναυλίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, συνέδρια, καλλιτεχνικές σχολές και γενικότερα όπου παρίσταται ανάγκη συμμετοχής τόσο ζωντανών όσο και μαγνητοσκοπημένων εργασιών μας. Επίσης μόνιμα ή έκτακτα σε οπτικοακουστικές παραγωγές, σε ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές, σε δισκογραφικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις μουσικών έργων - τραγουδιών κ.α. Επιπροσθέτως εργαζόμαστε συμμετέχοντας σε μεταγλωττίσεις, εκφωνήσεις, σε ηχογραφήσεις μουσικών έργων - τραγουδιών, βιβλίων, podcasts, δίσκων και μουσικών εκδόσεων, καθώς και σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.

Η ασφάλισή μας προκύπτει από τις συμβάσεις εργασίας τις οποίες υπογράφουμε με τους εργοδότες ανά σεζόν (ή της χρονικής περιόδου της σύμβασης) και από την υφιστάμενη νομοθεσία Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και βρίσκεται βάση νόμου σε εξαρτημένη σχέση εργασίας. Ως μισθωτοί προσλαμβανόμαστε από τις επιχειρήσεις και στις συμβάσεις που συνυπογράφουμε ορίζεται ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης, ο ημερήσιος χρόνος απασχόλησης και το ημερομίσθιο. Επί των δεδομένων αυτών συντάσσονται από την επιχείρηση - εργοδότη οι ΑΠΔ (Ασφαλιστικές Περιοδικές Δηλώσεις) για την απόδοση εισφορών και ενσήμων.

Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις απασχόλησής μας και αμοιβών μας χωρίς πάγιο μισθό, αλλά με ατομικές συμβάσεις και συμφωνημένα ποσά από τους εργοδότες (όπως η περίπτωση εργασίας σε ένα στούντιο ηχογράφησης, συναυλία, δισκογραφική εταιρία κλπ.), προβλέπεται η χρήση Τιαολόγιου Παρογήε Υπηρεσιών και επομένως μπορούμε να λάβουμε την αμοιβή μας με την έκδοση του σχετικού παραστατικού (Τιμολόγιο Παροχήν Υπηρεσιών - το γνωστό ιιπλοκάκι), υποκείμενοι πάντα στο ασφαλιστικό καθεστώς ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) (Ν.1210/1981, το Ν.1296/1982, το Ν.1597/1986, το Ν.3518/2006). Το δελτίο παροχής υπηρεσιών εκδίδεται με απαλλακτικό από το επαγγελματικό επιμελητήριο και απαλλαγή από το παλιό ΤΕΒΕ, σημερινό ΕΦΚΑ ελευθέρων επαγγελματιών και ανήκουμε στην 12η ασφαλιστική κλάση από την δεκαετία του '80.

Κατά τα λοιπά το Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών στον κλάδο μας επιβαρύνεται με 24% ΦΠΑ και 20% Παρακράτηση Φόρου Εισοδήματος (η παρακράτηση αφορά ποσά άνω των 300 ευρώ). Όσοι συνάδελφοι διατηρούν Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος.

Συνέπεια της φορολογικής επιβάρυνσης στο Τ.Π.Υ. (μπλοκάκι) με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, υπήρξε το κλείσιμο των βιβλίων από την πλειονότητα των εργαζομένων στο χώρο μας. Διερωτόμαστε αν είναι νόμιμη η ανακολουθία που ισχύει, δηλαδή εργαζόμενος σε εξαρτημένη σχέση εργασίας να πληρώνει τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ. Η απάντηση κορυφαίων εργατολόγων είναι ότι είναι παράνομο.

Επισημαίνουμε:
• Ότι το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αποτελεί μέσο με το οποίο μπορούμε να αμειβόμαστε για μία σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών
• Ότι είμαστε μισθωτοί και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες.
• Ότι ο χώρος του Θεάματος-Ακροάματος απαρτίζεται από εργαζόμενους που υπηρετούν τον Πολιτισμό με χαρακτηριστικά εργασιακής εποχικότητας, υποαπασχόλησης και ανεργίας και έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από τις περιόδους της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
• Ότι και στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα και τον Πολιτισμό.

Κύριε Υπουργέ,
με δεδομένη την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» αιτούμαστε και προτείνουμε:

Α) Διασάφηση στο άρθρο 13 του Σχεδίου Νόμου «Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας - Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» για τις ειδικότητές μας για όσους συναδέλφους μας χρησιμοποιούν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και εξαίρεση τους σε κάθε περίπτωση από τον υπολογισμό ελαχίστου κέρδους, αφού είμαστε μισθωτοί και όχι επιτηδευματίες.
Β) Απαλλαγή του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών από το τέλος επιτηδεύματος.
Γ) Πλήρη απαλλαγή του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών από το ΦΠΑ.
Δ) Μείωση του φόρου παρακράτησης στο 10%.

Κύριε Υπουργέ,
εάν ο κλάδος μας υποστεί και άλλο πλήγμα με την εφαρμογή τεκμηρίων που θα επιβάλλουν οριζόντια δυσβάστακτη φορολόγηση και δεν ληφθούν μέτρα ελάφρυνσής μας, τότε δυστυχώς και οι τελευταίοι συνάδελφοί μας που διατηρούν το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών θα αναγκαστούν να το κλείσουν.

Ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας για τα ανωτέρω θέματα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥΦΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΑΣ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 728
Ημερομ. Κατάθεσης: 29/11/2023
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: « ‘Λαιμητόμος’ για τις μικρές επιχειρήσεις το νέο φορολογικό νομοσχέδιο»

Ο Βουλευτής Λάρισας Κόκκαλης Βασίλειος καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας ως Αναφορά την Επιστολή -Ψήφισμα με αρ. 881/24-11-2023 του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας στην οποία εκφράζεται η έντονη δυσαρέσκεια και αντίθεση του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην Επιστολή -Ψήφισμα αναφέρονται οι έντονες διαμαρτυρίες των μελών για «Την στοχοποίηση των μικρών επιχειρήσεων συστηματικά εδώ και χρόνια ως φοροφυγάδες, την εξίσωση του επαγγελματία με τον ιδιωτικό υπάλληλο ως προς τα εισοδήματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το αφορολόγητο των 9.000 τον χρόνο στους εργαζόμενους» αλλά και «την μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας.»

Επισημαίνεται ότι « Το μέτρο αυτό πλήττει ευθέως όλους τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους επιβαρύνοντάς τους ενώ είναι γνωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους παλεύει εδώ και πάνω από μια δεκαετίες σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες,» καθώς και το γεγονός ότι πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο έκτρωμα που οδηγεί στο τελείωμα του ελεύθερου επαγγελματία και του εμπόρου.»

Ζητείται η «Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ, η προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα, η άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις και ο ακατάσχετος εμπορικός λογαριασμός.»

Επισυνάπτεται η σχετική Επιστολή - Ψήφισμα.

Παρακαλούμε για τις άμεσες και δέουσες ενέργειες του Υπουργείου για την άμεση επίλυση και δρομολόγηση των ανωτέρων και σχετική ενημέρωση μας.

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2023
Ο καταθέτων Βουλευτής
Κόκκαλης Βασίλειος


ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Ελασσόνα, 24 Νοεμβρίου 2023 Αρ. Πρωτ. 881
ΠΡΟΣ :
Υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
Βουλευτές Νομού Λάρισας
Περιφέρεια Θεσσαλίας
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας με αφορμή το νέο φορολογικό συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη 21/11/2023 για τις κινητοποιήσεις 22/11/2023 καταθέτει :

ΨΉΦΙΣΜΑ διαμαρτυρίας
Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για
·Την στοχοποίηση των μικρών επιχειρήσεων συστηματικά εδώ και χρόνια ως φοροφυγάδες·
-Το νομοσχέδιο έκτρωμα που οδηγεί στο τελείωμα του ελεύθερου επαγγελματία και του εμπόρου
-Την εξίσωση του επαγγελματία με τον ιδιωτικό υπάλληλο ως προς τα εισοδήματα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το αφορολόγητο των 9.000 τον χρόνο στους εργαζόμενους
-Την μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας Ως εκ τούτου Ζητούμε.
-Επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ!
-Προοδευτική αύξηση της φορολογίας στα κέρδη, με μείωση στα χαμηλά εισοδήματα
-Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
-Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
-Ακατάσχετος εμπορικός λογαριασμός.

Η μικρή επιχείρηση δεν αντέχει άλλα φορολογικά βάρη!!

Δεν θα ανεχθούμε νέα φορολογικά βάρη.

ΟΧΙ στην οριζόντια φορολόγηση

Το μέτρο αυτό πλήττει ευθέως όλους τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους επιβαρύνοντάς τους ενώ είναι γνωστό ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους παλεύει εδώ και πάνω από μια δεκαετίες σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες .

Η αντίδραση μας στο άδικο αυτό μέτρο θα είναι συντονισμένη και δυναμική. Οφείλουμε όλοι να διεκδικήσουμε και να προστατέψουμε την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια.

Συντονίζουμε τις κινήσεις μας με συλλόγους ομοσπονδίες που πλήττονται από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η Πρόεδρος
Μπαγιώτα Χαρά
Για το Δ.Σ.
Ο Γ. Γραμματέας
Γουγουλοΰλης Θεόδωρος

ΚΚΕ Κοινοβουλευτική Ομάδα
Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
τηλ.: 2102592213. 2102592105. 2102592258. fax: 2102592097 e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke gr
Γραφεία Βουλής: 2103708168. 2103708169, fax: 2103707410
Προς το Προεδρείο της Βουλής

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: Απόσυρση του αντιλαϊκού φορολογικού νομοσχεδίου

Οι βουλευτές Μαρίνος Γιώργος, Γκιόκας Γιάννης, Παφίλης Θανάσης, Καραθανασόπουλος Νίκος, Κομνηνάκα Μαρία, Λαμπρούλης Γιώργος, Μανωλάκου Διαμάντω και Μεταξάς Βασίλης

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ το ψήφισμα διαμαρτυρίας που εγκρίθηκε στην κινητοποίηση επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων, αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων στη Χαλκίδα στις 22/11/2023 για την απόσυρση του αντιλαϊκού φορολογικού νομοσχεδίου.

Αθήνα 22/11/2023

Οι καταθέτοντες βουλευτές

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Χαλκίδα, 22/11/2023

Εκφράζουμε την κατηγορηματική αντίθεση μας στο άδικο και ισοπεδωτικό φορολογικό νομοσχέδιο

Με την εισαγωγή φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει αποκτηθεί, οδηγεί σε αφανισμό μεγάλο τμήμα αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Αντί η Κυβέρνηση να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή.

Υιοθετεί οριζόντια και άδικα μέτρα και επιλέγει την ισοπεδωτική πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς παρά πολλά από λίγους».

Μας στοχοποιεί συλλήβδην ως φοροφυγάδες.

Μετά από μια δεκαετία μνημονίων, την υγειονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια να καλπάζει μεγάλο τμήμα αυτοαπασχολούμενων, ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις του ακόμη και όταν τις ρυθμίζει.

Ενώ περιμέναμε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τώρα στην ουσία τριπλασιάζονται τα βάρη (1.102 ευρώ φόρος εισοδήματος και 488 τέλος επιτηδεύματος) λόγω ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος 10.920 ευρώ. Μάλιστα, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και τον ετήσιο τζίρο.

Δεν θα ανεχθούμε νέα φορολογικά βάρη

ΟΧΙ στην οριζόντια φορολόγηση

Απαιτούμε τα αυτονόητα! Αξιοπρεπές εισόδημα και εξασφάλιση των αναγκών μας!

- Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο έκτρωμα.
- Να γίνει επαναφορά του ατομικού αφορολόγητου ορίου για τους μη μισθωτούς στα 12.000 ευρώ (όπως ήταν πριν την κρίση), προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
- Να γίνει άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
- Κατάργηση της προκαταβολής φόρου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
- Να υπάρχει ακατάσχετος επιχειρηματικός λογαριασμός. Μείωση της προμήθειας των τραπεζών στις τραπεζικές συναλλαγές.
- Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΕΣΤΙΑΣΕΩΣ - ΑΝΑΨΥΧΗΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ "Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ"
- Ε.Φ.Ε.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ (ΛΟΓΙΣΤΕΣ)
-T.E.E./ ΤΜΗΜΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΕΕΤΕΜ / ΤΜΗΜΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
-ΈΝΩΣΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΑΝΔΡΙΚΩΝ-ΓΎΝΑΚΕΙΩΝ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΚΟΥΡΕΩΝ - ΚΟΜΜΩΤΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ"
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
- ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΕΝΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΕΝΩΣΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
- ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΠΛΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΠΑΝΕΥΒΟΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ
- PALSO / ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Λ. ΑΙΔΗΨΟΥ
- ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΜΑΡΥΝΘΟΥ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΥΛΩΝΟΣ
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΕΡΕΤΡΙΑΣ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΝΙΣΤΡΩΝ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΛΗΛΑΝΤΙΩΝ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΜΝΗΣ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΗΡΕΩΣ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΤΥΡΕΩΝ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΒΛΙΟΧΑΡΤΟΠΩΛΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Ν. ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΩΡΕΩΝ
- ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΥΜΗΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
- ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ «Δ.ΡΗΓΑΣ 2004»
- ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΥΚΙΟΥ & ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ
- ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΒΙΩΝ
- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
- ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ & ΠΕΤΡΙΩΝ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΞΕΝ.-ΕΝΟΙΚ. ΔΩΜΑΤΙΩΝ-ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ " ΝΕΟΠΤΟΛΕΜΟΣ"
- ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΤΡΙΩΝ
- ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΚΥΡΟΥ
- ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ:698
Ημερομ. Κατάθεσης: 29/11/2023
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βουλευτής Ν. ΠΕΛΛΑΣ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Του Βουλευτή Πέλλας Γεωργίου Καρασμάνη
Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη

ΘΕΜΑ : Επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών -Επιστημόνων Επαγγελματοβιοτεχνών - Εμπόρων, με την οποία εκφράζουν την αντίθεση τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και υποβάλλουν τις προτάσεις — θέσεις τους για διαφορετικό σύστημα φορολόγησης στον κλάδο τους

ΚΑΤΑΘΕΤΩ
σαν αναφορά, την επιστολή της Συντονιστικής Επιτροπής Ελευθέρων Επαγγελματιών - Επιστημόνων Επαγγελματοβιοτεχνών - Εμπόρων, με την οποία εκφράζουν την αντίθεση τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και υποβάλλουν τις προτάσεις - θέσεις τους για διαφορετικό σύστημα φορολόγησης στον κλάδο τους.

Παρακαλώ τον αρμόδιο κ. Υπουργό, να απαντήσει σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Αθήνα, 23-11-2023
Ο Αναφέρων Βουλευτής
Γεώργιος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας
Καποδιστρϊου 10, 58 100 Γιαννιτσά, Τηλ:23820.24220, 23820.83228, FAX’:23820.82761 Email: karasmanis@parliament.qr
Υποσμηναγού Γιάκα 4, 58 200 Έδεσσα. Τηλ: 23810.26080, FAX: 23820.82761

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ

Οι κάτωθι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, μετά την κοινή συνεδρίασή τους, που έλαβε χώρα σήμερα στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Έδεσσας και εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.

Δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων. Και αυτούς, αντί να τους στηρίξει με κάθε πρόσφορο τρόπο, έρχεται να τους δώσει τη χαριστική βολή.

Και το χειρότερο όλων είναι ότι όλους εμάς, αδιακρίτως, συλλήβδην, μας χαρακτηρίζει φοροφυγάδες μεταφέροντας τη «λογική Κατρούγκαλου» από το ασφαλιστικό στο φορολογικό πεδίο, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την παρούσα κυβέρνηση.

Και επιπρόσθετα, η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών. Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού, αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών. Περαιτέρω το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαρτάται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Το τελευταίο έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πραγματοποιηθέντα επαγγελματικά έξοδα των ελεύθερων επαγγελματιών, μέτρο βαθύτατα αντιαναπτυξιακό και ενισχυτικό της φοροδιαφυγής.

Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσαρμοστική,δεν αντέχει σε κριτική, αφού τυχόν προσπάθειες αμφισβήτησής τους, όπως αποδεικνύει η εμπειρία του παρελθόντος, καθίσταται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αλυσιτελής.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Η Κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ).

Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρίες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους.

Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Έχουμε την υποχρέωση να σταθούμε δίπλα σε κάθε συνάδελφο, αλλά και σε κάθε πολίτη που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό, που στοχοποιείται γενικά και αδιάκριτα και άδικα ως φοροφυγάς.

Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε έντονα και μαζικά

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορείς που συμμετέχουμε στην παρούσα συνάντηση αποφασίσαμε να προτείνουμε στα θεσμικά μας όργανα:

1. Το συντονισμό της δράσης μας και τη διαμόρφωση ενιαίου μετώπου κατά των νέων μέτρων, με σκοπό την απόσυρσή τους.
2. Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22/11/2023 και ώρα 11:00 στο πάρκο των μικρών καταρρακτών.
3. Κατάθεση ψηφίσματος στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την προώθησή του στο Υπουργείο Οικονομικών.
4. Τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας με κάθε πρόσφορο τρόπο.
5. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το συντονισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, ανάλογα με την εξέλιξη του θέματος.

Ζητάμε:

1) Να αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
2) Αφορολόγητο για όλους τους φορολογούμενους με προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος.
3) Άμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος χωρίς την μετατροπή του σε άλλους φόρους.
4) Εξωρθολογισμός της τραπεζικής προμήθειας στις συναλλαγές.
5) Δραστική μείωση των αυτοτελών προστίμων στο 1/3 του σημερινού ορίου.
6) Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας.
7) Χαμηλά πρόστιμα μόνο για την μη αποστολή των εσόδων, καμία ποινή για το χαρακτηρισμό αυτών.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι παρακάτω:

Επιμελητήριο Πέλλας
Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν.Πέλλας
Εμπορικός Σύλλογος Έδεσσας
Δικηγορικός Σύλλογος Έδεσσας
Σωματείο Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν.Πέλλας
Σωματείο Επαγγελματιών Εστίασης Έδεσσας
Σωματείο Κουρέων Κομμωτών Έδεσσας-Σκύδρας-Αριδαίας
Σύνδεσμος Εγκαταστατών- Υδραυλικών - Θερμικών και Κλιματιστικών έργων Έδεσσας και επαρχίας
Σωματείο Κρεοπωλών Έδεσσας
Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Πέλλας
Σωματείο Αρτοποιών Έδεσσας
Σωματείο Ζαχαροπλαστών ΈδεσσαςΑριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 729
Ημερομ. Κατάθεσης: 29/11/2023
ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Ψήφισμα Επαγγελματικών και Επιστημονικών Συλλόγων Λιβαδειάς ενάντια στα φορολογικά μέτρα»

Η Βουλευτής Παναγιού (Γιώτα) Πούλου καταθέτει ως Αναφορά, κατ' άρθρο 125 ΚτΒ, για τον κ. Υπουργό Οικονομίας, το Ψήφισμα (22/11/2023) των Επαγγελματικών και Επιστημονικών Συλλόγων Λιβαδειάς ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα.

Πρόκειται για ένα απόλυτα δίκαιο ψήφισμα, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα, υιοθετώντας την πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους» και οδηγεί σε αφανισμό τη μεσαία τάξη που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Αντίγραφο του Ψηφίσματος επισυνάπτεται στο παρόν.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και για τη σχετική ενημέρωσή μας.
Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2023.
Η Καταθέτουσα Βουλευτής
Πούλου ΓιώταΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΒΑΛΕΙΛΣ
22-11-2023
ΨΗΦΙΣΜΑ Επαγγελματικών και Επιστημονικών Συλλόγων Λιβαδειάς . ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορικού κλάδου , τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες , αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα , υιοθετώντας την πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό , αλλά οδηγεί σε αφανισμό τη μεσαία τάξη , ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση . δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των εμπόρων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων , μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τη συνεχή αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής , προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων , με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος καθώς επίσης θα έχει και ως βάση τη συνεισφορά εκάστου . ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Καταγγέλλουμε λοιπόν και εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας , στα προωθούμενα Φορολογικά μέτρα και απετούμε την άμεση απόσυρσή τους.

Για όλους και όλες εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συνάδελφο , αλλά και σε κάθε πολίτη, που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό και που στοχοποιείται γενικά , αδιάκριτα και άδικα ως φοροφυγάς.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΞΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΣΗ» ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΟΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΠ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
-ΣΩΜΑΤΙΟ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
-ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΟΙΩΤΕΧΝΩΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
-ΣΩΜΑΤΙΟ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΟΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ-PALSO ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ:692
Ημερομ. Κατάθεσης: 29/11/2023
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Θέμα: «Έντονη αντίδραση των δικηγόρων της Κορινθίας απέναντι στα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης»

Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Γιώργος Ψυχογιός καταθέτει ως Αναφορά την από 16.11.2023 επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Κορινθίας, όπως του κοινοποιήθηκε, με την οποία επισημαίνουν τα πλείστα προβλήματα που θα προκληθούν στον δικηγορικό κλάδο και τους ελεύθερους επαγγελματίες γενικότερα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή.

Σύμφωνα με την επιστολή, η κυβέρνηση προχωρά στην οριζόντια φορολογική επιβάρυνση^ των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία θα οδηγήσει μαθηματικά μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης σε βίαιη έξοδο από την επαγγελματική δραστηριότητα.

Επισημαίνουν πως με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αλλά προστατεύει λίγους σε βάρος των πολλών. Με την εισαγωγή του τεκμαρτού εισοδήματος, δίνουν τη χαριστική βολή, αγνοώντας πλήρως την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, μετά την υπερδεκαετή οικονομική και κοινωνική κρίση, οι οποίοι έχουν να διαχειριστούν και σωρευμένα χρέη στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Τονίζουν επίσης το γεγονός πως την ίδια στιγμή που εφαρμόζει τη φοροεπιδρομή ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρίες που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και τομείς όπως τα καύσιμα, τα μερίσματα και η συγκέντρωση κεφαλαίου.

Κατόπιν των ανωτέρω, επισυνάπτεται η σχετική επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Κορινθίας με την οποία εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα που βάλουν κατά της επαγγελματικής τους ύπαρξης και αξιοπρέπειας, όπως τονίζουν.

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2023

Ο καταθέτων βουλευτής

Ψυχογιός Γιώργος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΚΟΡΙΝΘΟΥ Ν.Π.Α.Λ.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Τηλ. 27410 80410-22155
diksyl.koriiithou@gmail.cotn
Αριθμ. Πρωτ. Κόρινθος, 16-11-2023
ΠΡΟΣ: κο Δήμα Χρίστο
κο Ταγαρά Νικόλαο
κα Σούκουλη-Βιλιάλη Μαρία-Ελένη
κο Ψυχογιό Γεώργιο

Αξιότιμοι κύριοι Υφυπουργοί, αξιότιμη κυρία Βουλευτή, αξιότιμε κύριε Βουλευτή,

με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τα πλείστα προβλήματα που θα προκαλέσει στον δικηγορικό κλάδο, και στους ελεύθερους επαγγελματίες γενικότερα, ενδεχόμενη ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς και να σας θέσουμε ενώπιον των ευθυνών σας.

Η Κυβέρνηση επέλεξε, στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, την οριζόντια φορολογική επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία θα οδηγήσει μαθηματικά ένα μεγάλο τμήμα του ενεργού οικονομικά πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη, σε αναγκαστικό κλείσιμο βιβλίων και βίαιη έξοδο από την επαγγελματική δραστηριότητα.

Με τα νέα φορολογικά μέτρα η Κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή. Προστατεύει τους λίγους, τα μεγάλα εισοδήματα, σε βάρος των πολλών. Με την εισαγωγή φορολογητέου κτεκμαρτού» εισοδήματος, με τη φορολόγηση δηλαδή εισοδήματος που δεν έχει πραγματικά αποκτηθεί, η Κυβέρνηση αντί να μας στηρίξει, μας δίνει τη χαριστική βολή.

Τα νέα εξαγγελθέντα φορολογικά μέτρα, όπως προστέθηκαν στα πλείστα άλλα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησής μας.

Η Κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί πλήρως την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφώ των ελευθέρων επαγγελματιών. των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά την υπερδεκαετή οικονομικέ] και κοινωνική κρίση, η οποία έχει σωρευμένα χρέη στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες, έχει απωλέσει ρυθμίσεις οφειλών και κινδυνεύει με επιβολή άμεσων καταδιωκτικών μέτρων.

Η Κυβέρνηση μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει την φοροεισπρακτική πολιτική της, μας στοχοποιεί όλους συλλήβδην ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα επιχειρεί να μας ταυτίσει με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι είμαστε εντελώς διαφορετικές κατηγορίες (όπως έχει ήδη κρίνει και το ΧτΕ με τις υπ’ αρ. 1880 και 1888/2019 αποφάσεις του), ενώ, σημειωτέον, δεν έχουμε το αφορολόγητο εισόδημα, ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών, και, παράλληλα, για τον προσδιορισμό του «τεκμαρτού» φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού, αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να ξεχνάμε και την πρόσφατη υπέρογκη αύξησή τους από την ίδια Κυβέρνηση.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το «τεκμαρτό» φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ, που οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των επαγγελματιών.

Περαιτέρω, η επίκληση ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά είναι απόλυτα προσχηματική, αφενός διότι αφορά συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις και αφετέρου διότι τυχόν προσπάθεια αμφισβήτησής τους, δικαστικά ή διοικητικά, καθίσταται στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλυσιτελής.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις πραγματικές δυνάμεις του, και όχι με «τεκμαρτά» απολύτως ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η Κυβέρνηση, εν τέλει, επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydaia, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ.), ομολογώντας την αποτυχία εφαρμογής τους.

Την ίδια μάλιστα στιγμή που εφαρμόζει αυτήν την φοροεπιδρομή ενάντια στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφήνει στο απυρόβλητο τις εταιρίες που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια, καθώς επίσης και τομείς όπως, επί παραδείγματι, τα καύσιμα, τα μερίσματα και η συγκέντρωση κεφαλαίου.

Για όλους εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την επαγγελματική μας ύπαρξη, όσο και για την αξιοπρέπειά μας. Ως εκ τούτου, είναι ζήτημα αδιαπραγμάτευτο.

Εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα, η οποία θα είναι έντονη, μαζική και διαρκής.

Ζητούμε την έμπρακτη συμπαράστασή σας στον δίκαιο αγώνα που δίνουμε. Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα είναι καταστροφική για τον μικρομεσαίο επαγγελματία.

Είναι η ώρα που αναμένουμε από εσάς να τοποθετηθείτε δημόσια επί του θέματος.

Ο καθένας μας θα κριθεί από τις πράξεις και τις παραλείψεις του.

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ:689
Ημερομ. Κατάθεσης: 29/11/2023

Βασίλειος (Λάκης) Νικολάου Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλης
Νέα Δημοκρατία
22 Νοεμβρίου 2023

Προς: Το Τμήμα Αναφορών της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Θέμα: Παρατηρήσεις σχετικά με το Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο

Καταθέτω ως αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό το συνημμένο έγγραφο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με παρατηρήσεις πάνω στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και παρακαλώ για τη δική σας απάντηση σύμφωνα με το Α.125 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο αναφέρων Βουλευτής

Βασίλειος Βασιλειάδης

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1976
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Διεύθυνση Γραφείου: Παπάγου43
Τ.Κ.: 59Β*
Τηλέφωνο Επικοινωνίας Γραφείου: 23310 63707
Τηλέφωνο Επικοινωνίας Προέδρου:
Βέροια, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023 Αρ. Πρωτ.: 219

Προς:

> Βουλευτές Νομού Κοζάνης:
Ευστάθιο Κωνσταντινίδη, Μιχάλη Πατταδόπουλο, Παρασκευά Κουκουλόπουλο και Καλλιόπη Βέτα
> Βουλευτές Νομού Πέλλας:
Γεώργιο Καρασμάνη, Διονύσιο Σταμενίτη, Βασίλειο Βασιλειάδη και Θεοδώρα Τζάκρη
> Βουλευτές Νομού Ημαθίας:
Απόστολο Βεσυρόπουλο, Αναστάσιο Μπαρτζώκα, Λάζαρο Τσαβδαρίδη και Βασίλειο Κοτίδη
> Βουλευτή Νομού Γρεβενών:
Ιωάννη Γιάτσιο
> Βουλευτή Νομού Καστοριάς:
Μαρία Αντωνίου
> Βουλευτές Νομού Φλώρινας:
Σταύρο Παπασωτηρίου και Θεοπίστη Πέρκα

Κοινοποίηση:

> Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας y Ομοσπονδίες - μέλη της ΕΣΕΕ
> Εμπορικοί Σύλλογοι - μέλη της ΟΕΣΔΚΜΑΚ
> Επιμελητήρια Νομών: Κοζάνης, Πέλλας, Ημαθίας, Γρεβενών, Καστοριάς, & Φλώρινας
ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα: Εξαίρεση του Λιανικού εμπορίου από το νέο σύστημα φορολόγησης των Ελεύθερων Επαγγελματιών

Αξιότιμοι κύριοι/ες Βουλευτές

Για ακόμη μια φορά το λιανεμπόριο και ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, μπαίνουν εκ νέου στο στόχαστρο της κυβέρνησης με τα νέα τεκμήρια φορολόγησης των Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Η έκπληξη και η απογοήτευση του κλάδου μας μετά και την ενημέρωσή μας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση στη βουλή είναι απόλυτα δικαιολογημένη αφού πιστεύουμε πώς η ψήφισή του θα καταδικάσει την πλειοψηφία των συναδέλφων μας και θα τους οδηγήσει σε αφανισμό.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο θίγει ολόκληρο τον κλάδο μας, αφού μας καθιστά στη συνείδηση του κόσμου και κυρίως των πελατών μας «συστηματικούς φοροφυγάδες» κάτι που έρχεται σε αντίθεση ιδιαίτερα με τη σημερινή εικόνα του Λιανικού Εμπορίου της σύγχρονης εποχής που δίνει τη δυνατότητα στη διαφανή και ελεγχόμενη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Γιατί λοιπόν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να υποβληθούμε σε μία δοκιμασία φορολόγησης επί μη πραγματικών αλλά τεκμαρτών εισοδημάτων όταν είμαστε εμείς αυτοί που ανταποκριθήκαμε θετικά, παρά τις οικονομικές επιβαρύνσεις, στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ως βασική προϋπόθεση μετάβασης στη νέα ψηφιακή εποχή;

Γιατί να πληρώσουμε τώρα αυτό τον άδικο «Κεφαλικό φόρο» ως «Δώρο» της κυβέρνησης για την ανταπόκρισή μας σε κάθε τι που θα συνέβαλε στην πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι κοινό ζητούμενο;

Κύριε/α Βουλευτή

Εκφράζοντας και εκπροσωπώντας όλους τους συναδέλφους μας, των 24 Εμπορικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας μας, σας μεταφέρουμε με την επιστολή μας την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης του εμπορικού κόσμου των Νομών μας, (Ν. Κοζάνης, Ν. Πέλλας, Ν. Ημαθίας, Ν. Γρεβενών, Ν. Καστοριάς και Ν. Φλώρινας), που πάνω από μια δεκαετία έχει σηκώσει δυσανάλογα το βάρος της οικονομικής κρίσης που προηγήθηκε, της υγειονομικής με τα συνεχόμενα επιβληθέντα lockdown της αγοράς καθώς και της ενεργειακής κρίσης πού σε συνδυασμό με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό έφεραν το οριστικό κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας, προς το Υπουργείο Οικονομικών και τον κ. Πρωθυπουργό, για την επαναξιολόγηση της επίμαχης ρύθμισης, ώστε το νέο σύστημα φορολόγησης που θα διαμορφωθεί, μαζί με τις πολλές θετικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο, να συμβάλλουν στη φορολογική δικαιοσύνη όλων των επαγγελματιών και πολιτών.

Θέλουμε υγιείς, βιώσιμες και ανοιχτές επιχειρήσεις στους Νομούς μας. Θέλουμε Ανάπτυξη και ΌΧΙ μαρασμό.

Σε αυτό τον αγώνα σας θέλουμε μαζί μας.

Υ.Γ. Σας επισυνάπτουμε το δελτίο τύπου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας μετά την επίσκεψη του Προέδρου μας κ. Γ. Καρανίκα στον υφυπουργό οικονομικών κ. Χ. Θεοχάρη καθώς και την επιστολή της ΕΣΕΕ που απεστάλη στον υπουργό οικονομικών κ. κ. Χατζηδάκη.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ελμαλόγλου Νέκτάριος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημάδης Κωνσταντίνας

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 686
Ημερομ. Κατάθεσης: 29/11/2023

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βασίλειος (Λάκης) Νικολάου Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλης

Νέα Δημοκρατία
21 Νοεμβρίου 2023

Προς: Το Τμήμα Αναφορών της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:

τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Θέμα: Αίτημα του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης για ένταξη σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης

Καταθέτω ως αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό το συνημμένο έγγραφο του Σωματείου Κυλικειαρχών Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», σχετικά την ένταξη των σχολικών κυλικείων σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης και παρακαλώ για τη δική σας απάντηση σύμφωνα με το Α.125 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο αναφέρων Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΥΛΙΚΕΙΑΡΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»

Μοναστηριού 49 - 54627 Θεσσαλονίκη Τηλ.- Fax: 2310 553603
E-mail: kvlikeiothess@gmail.com
ΠΡΟΣ:
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Θεσσαλονίκη 12-11-23

Αριθ. Πρωτ. : 356

ΘΕΜΑ: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ.
Ως Σωματείο Σχολικών Κυλικείων του Νομού Θεσσαλονίκης, δυστυχώς σήμερα είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε την δεινή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε με τα δεδομένα των τελευταίων ετών στον κλάδο μας.

Τα Σχολικά κυλικεία με ΚΑΔ «56.29.20.04 Υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία)» είναι πολύ μικρές ατομικές επιχειρήσεις που δουλεύουν 130 έως 160 μέρες το πολύ όλο το έτος συνολικά.

Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι και τις σχολικές αργίες τα σχολεία είναι κλειστά και κατ' επέκταση και τα σχολικά κυλικεία. Σε αυτές όμως προστίθενται και οι κλειστές ημέρες εργασίας λόγω των καιρικών συνθηκών όπως χιόνια, πλημμύρες, σεισμοί που μοιραία αναγκάζουν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να φορολογείται για όλο το χρόνο μία τέτοια επιχείρηση.

Ζητούμε ειδικό καθεστώς φορολόγησης ανάλογα με τις ημέρες εργασίας αλλά και τις ειδικές αυτές συνθήκες που επικρατούν στο επάγγελμα μας. Είναι άμεσα επιτακτική η ανάγκη να δίνεται η δυνατότητα μερικής παύσης των μη εργάσιμων ημερών ψηφιακά μέσω πληροφοριακού συστήματος του GOV. Gr της ΑΑΔΕ τις περιόδους που είναι κλειστά τα σχολεία. Θα πρέπει να υπολογίζονται οι ημέρες που πραγματικά το κυλικείο έχει λειτουργήσει και να φορολογείται για τις πραγματικές ημέρες και όχι για 360 όπως οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Επίσης σύμφωνα με το ΦΕΚ Β' 4692/07-09-2022 ορίζονται οι ανώτατες τιμές ειδών για κυλικεία εντός δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων δηλαδή είναι από τους λίγους κλάδους που υπάρχει πλαφόν στις τιμές πώλησης με αποτέλεσμα αυτό να περιορίζει το κέρδος της επιχείρησης ακόμη περισσότερο.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η υπ' αριθμ. πρωτ. Υ1γ/Γ.Π./οίκ.81025/2013 Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 2135/τ.Β'/29-08-2013 και ΦΕΚ 2800 / 2013) με την οποία ορίζεται η λίστα τροφίμων που διατίθεται από το σχολικό κυλικείο. Τα προϊόντα που επιτρέπονται είναι κατά πολύ περιορισμένα με αποτέλεσμα πολλές φορές τα παιδιά να έρχονται με προϊόντα που δεν ελέγχονται και είναι από τα γειτονικά μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ τις περιοχής.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι και το γεγονός πως η πλειοψηφία των μισθωτών κυλικείων είναι γυναίκες λόγω της φύσης της δουλειάς. Γυναίκες που παλεύουν να βοηθήσουν το οικογενειακό εισόδημα λόγω της τεράστιας ανεργίας και της μη εύρεσης άλλης οποιασδήποτε εργασίας. Μάλιστα πολλοί μισθωτές είναι μονογονεϊκές οικογένειες που αυτό καθιστά ακόμη δυσκολότερη την διαβίωση τους.

Υπάρχουν βέβαια και πάρα πολλοί συνάδελφοι που βρίσκονται προς το τέλος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και προσπαθούν να συμπληρώσουν τα έτη για συνταξιοδότηση.

Τέλος υπάρχουν σχολικά γεύματα και διάφορες ενέργειες των δήμων για τα παιδιά. Όπως και τα σχολικά γεύματα όπου δίδεται διατροφή από catering που έχουν αναλάβει το πρόγραμμα για τη διατροφή των παιδιών τα οποία έχουν άμεση ανάγκη. Αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων είναι οι συνάδελφοι που εργάζονται σε σχολεία που δίνεται διατροφή να έχουν ελάχιστη δουλειά και με το ζόρι προσπαθούν να κρατηθούν όρθιοι.

Τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας τα Σχολικά κυλικεία ήταν τα πρώτα που κλείσανε και τα τελευταία που άνοιξαν. Σαν επιχείρηση δουλέψαμε 50 μέρες και τις δύο χρονιές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά χρέη σε ασφαλιστικές εισφορές, τράπεζες και τα λοιπά. Επίσης κάθε χρόνο είναι λιγότερα τα παιδιά που έρχονται στα ελληνικά σχολεία προπαντός στην περιφέρεια έτσι πολύ λιγότερα είναι και τα έσοδα για ένα σχολικό κυλικείο με τα έξοδα να παραμένουν όμως τα ίδια.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε πως βάζοντας αυτή τη φορολογία στον δικό μας κλάδο οι συνάδελφοι με μαθηματική ακρίβεια δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και θα δημιουργηθούν κι άλλοι άνεργοι.

Γ ια όλους τους παραπάνω λόγους εκ μέρους της Πρόεδρου του Σωματείου μας κας Τσιρίδου Ουρανίας και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου μας, ζητούμε από την Κυβέρνηση να μας εξαιρέσει από το νέο φορολογικό και να φορολογηθούμε αντικειμενικά με τις μέρες που δουλεύουμε και με το κέρδος που έχουμε πραγματικά δίκαια και ισόνομα.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕΤΡΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΤΕ ΑΜΕΣΑ

ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Οι συνάδελφοι είναι αγανακτισμένοι και δεν υπάρχει άλλο περιθώριο ανοχής. Ως Σωματείο θέλουμε να σας ενημερώσουμε και για την απόφαση της Ολομέλειας στην τελευταία Γενική μας συνέλευση για συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις άμεσα. Είμαστε πραγματικά στην χειρότερη στιγμή για το κλάδο μας έως σήμερα και προσπαθούμε να σταθούμε όρθιοι. Τουλάχιστον άμεσα βοηθήστε μας να γίνουν κατανοητά τα αυτονόητα και επιτέλους να μας δοθεί μια ανάσα ελπίδας για το αύριο.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Τσιρίδου Ουρανία, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας, στο τηλέφωνο και τον

Ταμία του Σωματείου στα τηλ: -

Με ιδιαίτερη εκτίμηση: ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΙΡΙΔΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ

Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΦΥΛΑΧΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΑ

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 685
Ημερομ. Κατάθεσης: 29/11/2023

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βασίλειος (Λάκης) Νικολάου Βασιλειάδης
Βουλευτής Πέλλης
Νέα Δημοκρατία

22 Νοεμβρίου 2023
Προς: Το Τμήμα Αναφορών της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

Θέμα: Παρατηρήσεις σχετικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Καταθέτω ως αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό το συνημμένο έγγραφο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σχετικά με παρατηρήσεις του κλάδου των οδοντιάτρων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και παρακαλώ για τη δική σας απάντηση σύμφωνα με το Α.125 του Κανονισμού της Βουλής.

Ο αναφέρων Βουλευτής
Βασίλειος Βασιλειάδης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Θεμιστοκλέους 38, 106 78 ΑΘΗΝΑ
τηλ. 210-3813380, 210-3303721, e-mail: info@eoo.qr
Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2023

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με έκπληξη γίναμε πρόσφατα κοινωνοί της πρόθεσης της κυβέρνησης να εισάγει τον αναχρονιστικό θεσμό των τεκμηρίων στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ένα μέσο το οποίο δοκιμάστηκε την προηγούμενη δεκαετία και απέτυχε παταγωδώς.

Είναι δεδομένο ότι η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα και οδηγεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού στον αφανισμό.

Είναι ο θάνατος της μεσαίας τάξης που όπως όλοι γνωρίζουμε αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και έχει στοχοποιηθεί από την εποχή των μνημονίων και εντεύθεν.

Θα περίμενε κανείς αυτή η κυβέρνηση να έδειχνε αξιοπιστία λόγων και έργων, αφού προεκλογικά υπόσχονταν ότι δεν θα βάλει νέους φόρους, αλλά θα μειώσει και τους υφιστάμενους.

Αν ανατρέξει στα κιτάπια της θα αντιληφθεί ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελεύθερων επαγγελματιών των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι πολύ εύκολο μέσω των ψηφιακών εργαλείων να διαπιστώσει ότι πολλοί εξ’αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων.

Σ αυτούς δίνει τη χαριστική βολή.

Ακόμη χειρότερα χαρακτηρίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες φοροφυγάδες στοχοποιώντας τους αδιακρίτως.

Δεν φτάνει όμως αυτός ο παραλογισμός.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Προσδιορίζουν το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα με βάση τα ακαθάριστα έσοδα συνυπολογιζομένων των ασφαλιστικών εισφορών και το συνδέουν με το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και με το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας, βάση συντελεστή, όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του εκάστοτε ΚΑΔ.

Αποκορύφωμα όλων είναι η επιδότηση μέχρι 3000 ευρώ καταγγελιών, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε στρεβλώσεις τον κοινωνικό ιστό, αφού αναπτύσσει μια νοοτροπία καταγγελίας για προσωπικό όφελος και κέρδος του καταγγέλοντα.

Ως εδώ!!!

Αρκετά με τα παιχνίδια στην πλάτη μας .

Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας που αφορά την ύπαρξη και την αξιοπρέπειά μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση :

- να πάρει πίσω τον αναχρονιστικό θεσμό των φορολογικών τεκμηρίων

- να καλέσει ΆΜΕΣΑ όλους τους φορείς να καταθέσουν προτάσεις, προκειμένου να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να εξομοιωθούν με αντίστοιχους γειτονικών χωρών

- να στηρίξει έμπρακτα τον τομέα της στοματικής υγείας, δίνοντας τουλάχιστον την δυνατότητα της πρόληψης σε όλο τον ελληνικό πληθυσμό με προγράμματα παρόμοια του Dentist Pass.

Καλούμε όλα τα διοικητικά συμβούλια των οδοντιατρικών συλλόγων της χώρας να έλθουν σε άμεση συνεννόηση με αντίστοιχους φορείς ελευθέρων επαγγελματιών, να προβούν σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στους κατά τόπους βουλευτές, ενημερώνοντας για την σοβαρότητα του προβλήματος και να ζητήσουν τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα μας.

Κλιμακώνουμε της κινητοποιήσεις μας σε συντονισμό και με άλλους φορείς και πραγματοποιούμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 22 /11 /2023 και ώρα 13:00, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε έντονα και μαζικά!

Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ:720
Ημερομ. Κατάθεσης: 29/11/2023
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2023
ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη
Θέμα: «Αναγκαία η άμεση αντιμετώπιση της διαμαρτυρίας εμπορικών, επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων της Επαρχίας Λιβαδειάς για τα νέα φορολογικά μέτρα»

Κύριε Υπουργέ,

Καταθέτω ως αναφορά το από 22-11-2023 ψήφισμα των εμπορικών, επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων Λιβαδειάς, το οποίο μου απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Λεβαδείας, με το οποίο καταγγέλλουν και εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα.

Στο ψήφισμα, που υπογράφεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς, τον Δικηγορικό Σύλλογο Λιβαδειάς, τον Ιατρικό Σύλλογο Λιβαδειάς, το Σωματείο Ταξί Λιβαδειάς, τον Σύλλογο «Νέα Εστίαση» Λιβαδειάς, τον Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών Λιβαδειάς, τον Σύλλογο Λογιστών Επαρχίας Λιβαδειάς, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Επ. Λιβαδειάς, το Σωματείο Εργολάβων Υδραυλικών Λιβαδειάς, το Σωματείο Αρτοποιών Επ. Λιβαδειάς, το Σωματείο Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων, το Σωματείο Ψυκτικών Βοιωτίας, την Ένωση Εμπόρων Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ορχομενού, το Σωματείο Επισκευαστών Αυτοκινήτων Λιβαδειάς και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών - PALSO Νομού Βοιωτίας τονίζεται ότι «η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα» που προωθείται μέσω του υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών «όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή αλλά οδηγεί σε αφανισμό τη μεσαία τάξη».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «η Κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των εμπόρων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τη συνεχή αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων, με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος καθώς επίσης θα έχει ως βάση τη συνεισφορά έκαστου, ανάλογα με τις δυνάμεις του».

Κατόπιν αυτών, αιτείται η άμεση απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Παρακαλείσθε, ως αρμόδιο υπουργείο, να λάβετε υπόψη τις απόλυτα δικαιολογημένες θέσεις των συλλόγων που υπογράφουν το εν λόγω ψήφισμα και να με ενημερώσετε για τις αποφάσεις και τις ενέργειές σας.

Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.
Ο Αναφέρων Βουλευτής,
Γεώργιος Μουλκιώτης


ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΒΛΛΕΙΛΣ
22-11-2023
ΨΗΦΙΣΜΑ Επαγγελματικών και Επιστημονικών Συλλόγων Λιβαδειάς , ενάντια στα νέα φορολογικά μέτρα

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του εμπορικού κλάδου , τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες , αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα , υιοθετώντας την πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους».

Η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό , αλλά οδηγεί σε αφανισμό τη μεσαία τάξη , ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση , δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των εμπόρων, των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιστημόνων , μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και τη συνεχή αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής , προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων , με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος καθώς επίσης θα έχει και ως βάση τη συνεισφορά εκάστου , ανάλογα με τις δυνάμεις του.

Καταγγέλλουμε λοιπόν και εκφράζουμε την έντονη αντίδρασή μας , στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα και ζητούμε την άμεση απόσυρσή τους.

Για όλους και όλες εμάς, το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξή μας και την αξιοπρέπειά μας.

Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συνάδελφο , αλλά και σε κάθε πολίτη, που πλήττεται από τις κυβερνητικές επιλογές, που κινδυνεύει με επαγγελματικό αφανισμό και που στοχοποιείται γενικά , αδιάκριτα και άδικα ως φοροφυγάς.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΑΞΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΝΕΑ ΕΣΤΙΑΣΗ» ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΟΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
-ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΕΠ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
- ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΟΛΗΠΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
-ΣΩΜΑΤΙΟ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
-ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΟΙΩΤΕΧΝΩΝ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
- ΣΩΜΑΤΙΟ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
-ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ-PALSO ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Στρ. Ιωάννου 24 · Τηλ. 22610 24218 · Τ.Κ. 32100 Λιβαδειό
Web: http://www.es-livadia.gr · Email: info@es-livadia.gr

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/65687/12-akomh-anafores-erwthseis-sth-boylh-gia-to-neo-forologiko-nomosxedio